Zrinka Puharić: “Iako su naši studijski programi zahtjevni, osiguravaju zaposlenost završenih studenata”

Nedavno je Visoka tehnička škola u Bjelovaru dobila status Veleučilišta. Uz mehatroniku i sestrinstvo, od ove se akademske godine studentima nudi i preddiplomski stručni studij računarstva. Početkom prosinca Veleučilište je organiziralo B:IT.con, svoju prvu IT konferenciju, koja je pokazala da sudionici žele čuti mišljenja stručnjaka IT sektora te da su konkretna i praktična znanja često zanimljivija i brže primjenjiva od akademskih. Zrinka Puharić, dekanica Veleučilišta u Bjelovaru, otkriva nam i da, iako su njihovi studijski programi zahtjevni, osiguravaju zaposlenost završenih studenata.

Što je sve trebalo napraviti da se napravi tako važan iskorak? Još od osnivanja Visoke tehničke škole cilj je bio prerasti u Veleučilište u Bjelovaru. Temeljni zahtjev koji smo ispunili u srpnju ove godine jest ishođenje dopusnice za izvođenje tri studijska programa na tri različita znanstvena polja. Zadovoljili smo sve uvjete i 30. listopada odlukom osnivača, Grada Bjelovara, prerasli smo u veleučilište.

Koliko su područja studiranja koja nudite na svom veleučilištu važna i za samu bjelovarsku regiju i kojom ste se logikom vodili prilikom odluke o uvođenju novih kolegija? Naše opredjeljenje je ići težim putem. Naime, odlučili smo izvoditi studijske programe u STEM području. Dakle, usprkos činjenici što su naši studijski programi zahtjevni, nećemo izvoditi programe iz društveno-humanističkog područja jer STEM programi osiguravaju zaposlenost završenih studenata koja je kod nas 87,9%.

Koliko po vama visoko obrazovanje prati potrebe gospodarstva? Ustanova je sad već davne 2006. osnovana temeljem inicijative Gospodarskog vijeća grada Bjelovara kao odgovor na deficit stručnih kadrova za prerađivački sektor, kao i tada vrlo zabrinjavajuću obrazovnu strukturu stanovništva. Svake godine aktualiziramo studijske programe izmjenama koje uključuju do 20% kurikuluma, a pri tome se vodimo rezultatima ankete poslodavaca i direktnim inicijativama poduzetnika.

Nedavno ste uveli i studij računarstva, na čijoj su pripremi kurikuluma sudjelovale i kolege iz Erste banke. Jeste li zadovoljni odazivom studenata i što ćete im moći ponuditi? Erste banka je aktivno sudjelovala u kreiranju kurikuluma računarstva i, uz doprinos u stručnim, programerskim kolegijima, vaši su stručnjaci inicirali i izborni modul ekonomske grupe predmeta koja će osigurati upućenost budućih programera u zahtjeve poslovnog sektora. Zadovoljni smo odazivom studenata, upravo smo definirali upisne kvote za iduću akademsku godinu i planiramo upis 45 redovitih i 15 izvanrednih studenata računarstva.

Početkom prosinca organizirali ste i konferenciju B:IT.con. Što su okupljeni mogli čuti te jeste li bili zadovoljni odazivom? Početkom prosinca 2017. na Veleučilištu je održana izuzetno uspješna IT konferencija na kojoj je sudjelovalo oko 240 sudionika. Organizator konferencije bio je Grad Bjelovar, a Veleučilište je, uz HGK, pomoglo u ulozi suorganizatora. Prva IT konferencija pokazala je da su ljudi zainteresirani za ovu vrstu događanja, žele znanja eminentnih stručnjaka IT sektora i da su konkretna, praktična znanja vrlo često zanimljivija i brže primjenjiva od akademskih. Te spoznaje pomoći će nam u daljnjoj aktualizaciji programa računarstva. Neki od predavača već su angažirani kao gosti predavači na Veleučilištu jer smatramo da studentima treba ponuditi informacije iz konkretnog programerskog života.

U isto vrijeme otvorili ste i novu IT učionicu na čijem je opremanju sudjelovala i Erste banka… Suradnja s Erste bankom započela je u studenom prošle godine, kad smo potpisali sporazum o strateškom partnerstvu. Vrlo brzo smo konstruktivno surađivali na razvoju kurikuluma računarstva, a u studenom ove godine banka je Veleučilištu donirala 100.000 kn za adaptaciju i opremanje nove računalne dvorane, koja je svečano otvorena u sklopu IT konferencije. Dakle, učinkovita suradnja s brzo vidljivim rezultatima. Ovih dana gostujući predavači na studiju računarstva bit će stručnjaci IT odjela Erste grupe koji će studentima pojasniti konkretne zahtjeve određenih programa koje uče. Ponosni smo što je Erste banka naš partner i uvjerena sam da ćemo nastaviti suradnju koja je po svemu model efikasne suradnje temeljene na obostranom interesu. Zahvalni smo Erste banci jer je prepoznala u nama korisnog partnera.

I za kraj… Model suradnje Erste banke i Veleučilišta primjer je kako je u malo vremena moguće inicirati, pokrenuti i realizirati konkretne projekte. Temeljni preduvjet dobrog poslovnog odnosa je povjerenje koje smo brzo izgradili jer su obje strane dosljedno i odgovorno izvršavale dogovore u zadanim rokovima. Upravi i svim zaposlenicima Erste banke želimo čestit Božić i uspješnu 2018. godinu koja će još više učvrstiti našu suradnju.