ZNATE LI DA JE HRVATSKA KUNA OVE GODINE PROSLAVILA 20 GODINA?

kune u mnozini

Prije točno 20 godina, na Dan državnosti, kuna je uvedena kao novčana jedinica i službena valuta Republike Hrvatske. Budući da su izrada i izdavanje novca bitna obilježja suverenosti svake države, uvođenje kune kao trajne valute bilo je od povijesne važnosti za mladu državu. Tako je ona zamijenila privremeno uvedeni hrvatski dinar, koji se zbog visoke inflacije mijenjao u omjeru 1000 dinara za 1 kunu, dok je vrijednost kune u odnosu na njemačku marku iznosila 1 DEM = 4,44 HRK. U domaćem platnom prometu kratica za kunu postala je kn, dok je u međunarodnom prema ISO 4217 normi dobila slovnu oznaku HRK te brojčanu 191. 

Budući da novac uz platnu funkcionalnost posjeduje i kulturne, sociološke, povijesne, umjetničke i druge vrijednosti, ove su njegove osobine vidljive kroz dizajn. Tako je hrvatski umjetnik Kuzma Kovačić dizajnirao kovanice, dok su za izgled novčanica zaslužni Miroslav Šutej i dr. Vilko Žiljak. Na novčanicama su, između ostalih, svoje mjesto našli banovi Josip Jelačić i Ivan Mažuranić te književnik Marko Marulić, dok je dizajn kovanica prepoznatljiv po motivima flore (lipe) i faune (kune) – kukuruz, vinova loza, hrast lužnjak, duhan, maslina, velebitska degenija, slavuj, tuna i mrki medvjed.

Sam naziv kuna odabran je zbog povijesne uloge krzna kune u hrvatskoj monetarnoj povijesti. U početku je kunino krzno služilo kao sredstvo naturalnog plaćanja, a potom i kao obračunska novčana jedinica. Zanimljivo je da se njime tijekom srednjeg vijeka u Slavoniji, Primorju i Dalmaciji plaćao porez kunovina, a kuna je bila i potencijalni novac Banovine Hrvatske od prve polovice 13. gotovo do konca 14. stoljeća. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju predviđa se uvođenje eura u  monetarni sustav. Međutim, koliko će vremena za to trebati ovisi o ekonomskim reformama i brzini kojom će aktualne vlade provesti reforme, posebice stukturne i fiskalne.

Izdana medalja povodom jubileja –  20 godina kune

Današnji hrvatski kovani novac izrađuje Hrvatski novčarski zavod, koji, što  je manje poznato, proizvodi i prigodan kovani novac u zlatu, srebru i drugim legurama, numizmatičke komplete kovanog novca itd. Tako je nedavno predstavio i medalju, izdanu povodom 20 godina kune i poslovanja Hrvatskog novčarskog zavoda. Prema riječima Gordana Krpanca, savjetnika uprave Hrvatskog novčarskog zavoda, medalja je izrađena novom tehnologijom te tehnološkim unapređenjem graviranja laserom i odgovarajuće programske aplikacije koja omogućuje 3D modeliranje, a prema idejnom rješenju akademskog kipara g. Damir Mataušića. Ovime je HNZ dodatno proširio širok spektar rješenja koje može pružiti u samoj izradi kovanica i medalja te nam omogućio dodatne posebnosti u izgledu medalje. Osim mikrootiska, tj. natpisa HNZ koji se nalazi unutar slova H, N i Z na aversu i reversu medalje, prisutan je i „holografski efekt“ na aversu medalje, odnosno  prikaz na medalji razlikuje se ovisno o kutu gledanja. Medalja će se uskoro naći u prodaji te će se, iskovanu u srebru, moći kupiti i na maloprodajnim mjestima HNZ-a i njegovih partnera.

Možda će vas zanimati!

U 20 godina postojanja kune Hrvatski novčarski zavod izradio je skoro 2 milijarde kovanica, u ukupnoj masi od čak 6,5 tisuća tona.