Završila izložba koju djecu uči o novcu

U drugoj polovici travnja završila je popularna izložba “Abeceda novca”, inicirana od strane Erste banke i Erste Groupa, koju je u nešto više od dvije godine, u zagrebačkom muzeju Nikola Tesla razgledalo gotovo 40.000 posjetitelja. Zbog iznimno pozitivnih recenzija te velikog zanimanja javnosti više je puta produžavana, a zbog svojeg jedinstvenog edukativno-interaktivnog koncepta pobudila je zanimanje djece i mladih svih uzrasta te njihovih roditelja i nastavnika.

Izložba je bila zamišljena tako da djeca korištenjem izloženih predmeta, kroz deset interaktivnih jedinica, dobiju uvid u osnove financijske pismenosti i ulogu novca u svakodnevnom životu. Kroz igru, djeca su učila o povijesti, funkciji i vrijednosti novca, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji te ulaganjima. Također, kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina. Edukativnost koncepta prepoznale su i obrazovne ustanove, pa ju je organizirano razgledalo više od 7000 djece iz vrtića te osnovnih i strukovnih škola ekonomskog usmjerenja iz skoro 40 gradova i općina. “Abeceda novca” prva je izložba ovakve vrste u Hrvatskoj, a isti je postav dosad obišao Austriju, Slovačku, Češku, Rumunjsku i Srbiju te ju je pogledalo više od 190.000 posjetitelja.

Izložbu su inicirale Erste banka i Erste Group, u suradnji s dječjim muzejom ZOOM iz Beča i dječjim muzejom FRida & FreD iz Graza.