Započela Erste rukometna liga Dalmacije

U Hrvatskoj se samo 30 posto djece bavi sportom, što su poražavajući rezultati zbog kojih moramo biti zabrinuti. Ovaj projekt je prilika da pokrenemo djecu i promijenimo tu brojku – istaknuo je Petar Metličić prilikom predstavljanja projekta Erste rukometne lige Dalmacije. Riječ je o ligi namijenjenoj djevojčicama i dječacima od drugog do sedmog razreda osnovnih škola te polaznicima rukometnih škola s područja Dalmacije i šire. Započela je natjecanjima u Šibeniku 18.3.2018., dok će se finale održati početkom lipnja u Splitu.

Osnivači lige su proslavljene legende hrvatskog rukometa Petar Metličić i Ivano Balić, koji su na predstavljanju naveli kako su se nakon 11 godina djelovanja Akademije Balić & Metličić odlučili za korak više.

– Veliki broj djece prošao je kroz naš klub, natječemo se u svim dobnim uzrastima, kao i u seniorskom u Drugoj ligi Jug. Ponosni smo, imamo dobre rezultate i za nas je ovo velika stvar. Nadam se da ćemo djeci približiti rukomet, kao i sport općenito. U kontaktu smo sa školama, trenerima i djecom, a važno je naglasiti da sudjelovati mogu i djeca iz drugih gradova, a ne samo iz onih u kojima se liga održava. Prijaviti se mogu škole i klubovi iz svih krajeva zemlje. Djecu će voditi nastavnici, među kojima neki od njih surađuju u klubovima ili rade u njima. Iako postoji i završnica lige, rezultat je ovdje ipak u drugom planu –  naglasio je Petar Metličić.

– Erste nam je u pravom smislu sponzor. Pokrit će klubovima troškove kotizacija, sudaca, korištenja dvorane… Na nama je da aktiviramo djecu ne samo za rukomet, već i za sport općenito. Uvjeren sam da ćemo svi zajedno uživati, djeca najviše, a rukomet će biti na velikom dobitku – zaključio je Balić.

Pored Šibenika i Splita, kvalifikacijski turniri igrat će se i u Zadru i Dubrovniku, pri čemu će se u svakom gradu održati  između 60 i 80 utakmica. Pored lokalnih gradskih škola i rukometnih klubova, na turniru će sudjelovati i djeca iz šireg područja. Tako će Zadar obuhvatiti škole i klubove s područja Gospića, Benkovca i Biograda,  Šibenik iz Vodica, Trogira i Kaštela, Split iz Sinja, Omiša i Makarske, dok će Dubrovnik obuhvatiti škole i klubove iz Opuzena i Metkovića.

Raspored utakmica Erste rukometne lige Dalmacije

24.3. ŠIBENIK KVALIFIKACIJE
22.04. ZADAR KVALIFIKACIJE
13.5. DUBROVNIK KVALIFIKACIJE
27.5. SPLIT KVALIFIKACIJE
3.6. SPLIT FINALE