Vida Meić: „Biti fragmentaš veliko je priznanje“

Poliptih devet autorskih otisaka izvedenih u tehnici kolografije donio je Vidi Meić ovogodišnji Erste Grand Prix te novčanu nagradu u sklopu natječaja Erste fragmenti. Riječ je o grafikama za koje kaže kako za nju njihova vrednota nije krajnji otisak, već proces, princip i tijek rada.

File0057

Što nam možeš reći o kompoziciji koja ti je donijela nagradu? Nastala je sinestezijom taktilnih proučavanja matrice i vizualiziranjem doživljenog. Za mene vrednota ovih grafika nije krajnji otisak, već sam proces, princip i tijek rada, kao i sve mijene na ploči i u razmišljanju. Modificiranjem početne ideje otvara se prostor za razvijanje, promišljanje i konceptualizaciju. Svojevrsna beskonačnost svakog otiska zanimljiva mi je zbog varijabilnosti, prilikom koje se ističe trenutak tijekom kojeg otisak nastaje. To svakako mogu pripisati slučajnosti i osjećajima.

Možeš li nam nešto reći o procesu svojeg rada? Sam proces mogu usporediti s dnevničkim zapisima. Svaki novi sloj boje opterećen je i ovisan o prethodnim otiscima i trenucima. Odsustvo doslovnosti i sugestivnosti ostavlja širinu razumijevanja za promatrača. Interesantna su mi upravo ta različita razmišljanja, shvaćanja i dojmovi koji daju novu dimenziju jednostavnim, praznim likovnim elementima.

Što te motivira? Trenutačno me posebno motiviraju različite površine, teksture, fakture, reljefi i taktilnost na kojima se temelji ciklus radova iz kojeg je i otkupljeni poliptih. Osim stvaranja u ateljeu, održavam autorske radionice za djecu, teambuildinge i organiziram platformu za mlade umjetnike na varaždinskom Špancirfestu.

Koji su ti planovi? Plan mi je istraživati i eksperimentirati na području grafike i fotografije, dopustiti si uživanje u stvaranju i prenijeti drugima ljepotu i zanimljivost segmenata svakodnevice koje nam često izmiču u moru negativnosti.

Kako vidiš stanje u hrvatskoj kulturi? Trenutačno stanje u kulturi i na širem društvenom planu govori dovoljno samo za sebe. Ono što ja svakodnevno primjećujem u svom krugu jest veliki broj talentiranih i sposobnih umjetnika koji, u nastojanju da žive od svoje struke, moraju više energije, truda i kreativnosti uložiti u borbu za egzistenciju nego u samo stvaranje umjetnosti.

File0030

Što za tebe znače Erste fragmenti? Sudjelovanje u Erste fragmentima pozitivno je i motivirajuće. Prije svega, biti odabran „fragmentaš“ svakako je veliko priznanje i poticaj. Izbor je ujedno i financijska podrška, koja će pomoći i u pokrivanju izdataka za utrošeni materijal. Izuzev navedenog, vrlo je dragocjena i mogućnost izlaganja radova u reprezentativnim prostorima te predstavljanje široj publici.

Možeš li nam reći nešto ukratko o sebi? Rođena sam 1991. godine. Tijekom gimnazijskog obrazovanja bavila sam se analognom fotografijom. Kod nje me zaintrigirao proces, koji me i dan danas privlači na polju grafike koju trenutačno studiram na nastavničkom odsjeku u klasi izv. prof. art. Ines Krasić. Inspiraciju crpim iz segmenata svakodnevice.