U Zagrebu je predstavljena šesta sezona Erste Plave lige

“Važno je djeci reći i da im sport, osim što je bitan u njihovom životu i razvoju, može puno toga dati – obrazovanje, putovanja, učenje stranih jezika…“, istaknuo je hrvatski olimpijac Stipe Žunić na panelu održanom u Erste banci povodom predstavljanja šeste sezone Erste Plave lige te dodao: „Nastojim svojim stavom i ponašanjem zainteresirati mlade za sport i utjecati na njih. Družeći se s njima mnogi požele biti ‘veliki i jaki kao Stipe’. No važno je djeci reći i da im sport, osim što je bitan u njihovom životu i razvoju, može puno toga i dati. Meni je dao punu stipendiju na prestižnim američkim studijima gdje jedna godina stoji 42.000 dolara, dao mi je obrazovanje, učenje stranih jezika, puno putovanja. Apeliram i na roditelje da razmisle o tome“. Tema panela bila je Važnosti šezdesetominutne aktivnosti u svakodnevici djece – naša uloga i doprinos u realizaciji, pri čemu se dvanaest  sugovornika složilo da je jako bitno što više djece uključi u sportske i rekreativne aktivnosti kako bi očuvali svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Na panelu su pored vrhunskih sporataša, kineziologa i predstavnika državnih institucija sudjelovali i zdravstveni djelatnici, koji aktivno rade na promociji aktivnosti kod djece i mladih. Tako su, pored Stipe Žunića, sudjelovale i dvije bivše legendarne sportašice, rukometna reprezentativka Klaudija Bubalo te odbojkašica Marija Anzulović, koje su obje sada aktivne u radu s djecom.

„Kineziolog sam pa radim s djecom u školi. Program Vikendom u sportske dvorane provodi se cijelog tjedna, dok se vikendom održavaju međurazredna i međuškolska natjecanja. Za djecu od 1. do 8. razreda program je potpuno besplatan i njime smo bitno povećali zanimanje za sport. U ŽRK Lokomotiva imamo 130 djevojčica i djevojaka, a u školi rukometa u 12 osnovnih škola još 300 djevojčica koje uzimamo već u prvom razredu“, rekla je Klaudija Bubalo. „Nama je u odbojci trenutačno najveći problem kako da zainteresiramo dječake. U natjecanjima Zagrebačkog odbojkaškog saveza sudjeluju 24 ženske ekipe, ali samo tri muške. No, sve nam je teže zadržati i djevojčice. Mnoge vrlo rano odlaze na školovanje u SAD, dok one koje su ekstra potencijal odlaze u talijanske i turske klubove“, kaže Marija Anzulović.

Stav zdravstvenih djelatnika prema sportu je sasvim jasan. „Veliko DA sportu, i još većoj tjelesnoj aktivnosti“, istaknula je Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i dodala kako je tjelesna aktivnost bitna i za mentalno i socijalno zdravlje. „Djeca koja se barem 60 minuta dnevno bave sportom, odnosno nekim oblikom tjelesne aktivnosti mentalno su i socijalno zdrava. Dajmo im to u školama kroz sport, ples, rolanje, trčanje i dobit ćemo djecu s više samopouzdanja, samopoštovanja, koja lakše uče i lakše se nose sa stresom.

Poražavajuće rezultate istraživanja, koja su uključivala djecu od 11, 13 i 15 godine, predstavila je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te navela kako se među 11-godišnjacima 39 posto njih umjereno bavi sportom, dok kod 15-godišnjaka to pada na zabrinjavajućih 25 posto. Očito je da mnogi koji se u osnovnoj školi bave sportom to potpuno zanemare kad krenu u srednju školu. Istodobno, srednjoškolske dvorane u popodnevnim satima uglavnom zjape prazne, a sve se sportske aktivnosti plaćaju.

Na panelu su sudjelovali i predstavnici državnih institucija. Tako je Darko Vučić iz Središnjeg državnog ureda za šport rekao da rad s djecom ima posebno mjesto i u nacrtu Nacionalnog programa sporta te da  će strategija biti donesena uskoro, a svakom djetetu treba omogućiti svakodnevno bavljenje sportom odnosno tjelesno vježbanje. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, upozorio je na premali broj sati tjelesnog odgoja u osnovnim školama, čija bi obveza trebala biti i da se djeca nauče plivati.

U promociji sporta i bavljenja djece sportom važnu ulogu imaju i mediji. „Dužnost medija je privući što više mladih u sport, koji treba prikazati kao poželjnu i uzbudljivu aktivnost. Odnos države prema sportu nije dobar. Djeca se ne bave sportom minimalnih 60 minuta dnevno, nego svega 90 minuta tjedno. U Mađarskoj je, primjerice, obavezno pet sati tjelesnog tjedno u školama“, rekao je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

Kao domaćin panela sudjelovao je i član Uprave Erste banke Zdenko Matak, koji je istaknuo kako Erste banka nastoji promovirati sport i vlastitim primjerom, zbog čega su kolege u banci samostalno pokrenule akciju Erste izazov, koja potiče zaposlenike na bavljenje rekreacijom.

Više o Erste Plavoj ligi

I ove godine kvalifikacijska natjecanja održat će se u šest gradova – Makarskoj, Zagrebu, Zadru, Osijeku, Rijeci i Puli. Osmoškolci će se natjecati u utrkama na 60, 300 i 600 metara, u skoku u vis i dalj te u bacanju kugle i vortexa, a po dvoje najboljih u svakoj disciplini iz svakog grada nastupit će u finalu u Zagrebu.

Erste Plava liga jedinstvena je dječja atletska liga učenica i učenika od 3. do 6. razreda hrvatskih osnovnih škola, koju već šestu godinu zaredom organizira Atletski klub Pro Sport u suradnji s Erste bankom i Erste Plavim mirovinskim fondovima.

Ambasadori natjecanja su najbolje hrvatske atletičarke i atletičari – Blanka Vlašić, Sandra Perković, Sara Kolak, Andrea Ivančević, Stipe Žunić i Ivan Horvat.