TANJA ŠKRGATIĆ: „NIKAD NE RADIM PLANSKI JER NE ZNAM KOJA ME AVANTURA PUTEM ČEKA.“

Tanja Škrgatić 3Tanja Škrgatić ovogodišnja je dobitnica Erste Grand Prix nagrade stručnog žirija, koje je njezinu sliku „Čekajući Maroko“ proglasilo najboljim djelom u sklopu ovogodišnjih Erste fragmenata X. Rođena je u Zagrebu, gdje trenutačno završava slikarstvo na Likovnoj akademiji, a za svoje slike kaže kako ih nikad ne planira jer nikad ne zna što je na putu čeka.

– U svom radu propitujem, ne samo doživljaj gotove slike, već i sam proces slikanja, pogotovo one neočekivane trenutke koji se događaju usput. Slike nikad nisam radila planski jer ne znam što me na putu čeka i kakva će se avantura dogoditi. Njih je nemoguće planirati, pogotovo kada se radi o apstraktnom slikarstvu, koje je samo po sebi auto-refleksivnog karaktera.

Postoje li trendovi i u likovnoj umjetnosti?

Postoje, no oni su samo – trendovi. Bitno je da ostanemo “u trendu” sami sebi.

S kojim se izazovima susreću mladi umjetnici i je li danas hrabro biti umjetnik?

Besparica je problem koji muči mlade umjetnike već generacijama. Ne znam koliko je u današnje vrijeme hrabro biti umjetnik ili nije jer o tome nisam prije previše razmišljala, ali kad bolje razmislim, možda čak i prehrabro.

Što za tebe znače Erste fragmenti?

Natječaj pruža pozitivan orijentir mladim umjetnicima jer otkupom, kao priznanjem kvalitete, potiče nastavak našeg rada. Ova je nagrada priznanje mom radu, a i ohrabruje me da ne posustanem u svojim uvjerenjima. Ponekad se dogodi da vam netko ili nešto otkloni načas onaj oblak sumnje, stalno prisutan u umjetničkom stvaralaštvu, bez kojeg ne bi ni bilo rezultata. Tako mi je i ova nagrada pomogla da na trenutak očistim svoje horizonte, a onda opet prionem na rad.

Mnogi pobjednici Fragmenata danas grade uspješnu međunarodnu karijeru, gdje ti vidiš svoju nakon školovanja, u sljedećih pet do deset godina?

Uz bok Tracey Emin i Jeffu Koonsu.

Tanja-Škrgatić_BEZ-NAZIVA-1-768x1024