Svima koji imaju poduzetničku ideju savjetujem da se odvaže …

Silvija Celjak, mlada poduzetnica iz Luga Zabočkog pokrenula je ETHERAL za proizvodnju dječjeg tekstila. Koristi prirodne materijale, zapošljava dugotrajno nezaposlene i bitna joj je dobra poslovna atmosfera. Ujedno je i jedna od korisnica programa Poduzetnički starter Erste banke, namijenjenog upravo osobama koje se samozapošljavaju i kreću u poduzetničke vode.

Što Vas je potaklo da se prijavite na program Poduzetnički starter Erste banke?

Oduvijek sam htjela imati vlastito poduzeće, koje sam i otvorila krajem 2016., a čija je djelatnost proizvodnja dječjeg tekstila. Moj cilj je bio tržištu ponuditi drugačiji proizvod – predivan, kvalitetan, od prirodnih materijala i po prihvatljivim cijenama. Nakon početnih ulaganja vlastitih sredstava trebalo je uložiti u nabavu strojeva i razvoj, pa smo se odlučili uključiti u Poduzetnički starter.

Kako izgleda Vaš radni dan?

Moj radni dan je uglavnom ispunjen, od ranog jutra do kasno navečer. Kad sam osnovala tvrtku, većinu poslova sam morala raditi sama – od traženja dobavljača, nabave, sirovina i strojeva za rad, dizajniranja i izrade prvih uzoraka, šivanja, dizajna pakiranja pa do stvaranja i održavanja društvenih mreža, komunikacije s kupcima…

Danas imamo šest zaposlenika, od čega tri žene koje su bile dugotrajno nezaposlene. Prije toga, radile su u hrvatskom poduzeću koje je, nažalost, propalo. Dvije moje kolegice ostavile su siguran posao i počele raditi kod mene jer su imale povjerenje u mene i u našu ideju. Vrlo nam je važno da svi koji rade u našoj tvrtci rade s ljubavlju i veliku pažnju posvećujemo radnoj atmosferi i uvjetima rada. Međusobno se dobro slažemo i volimo ono što radimo.

Vaši proizvodi su namijenjeni djeci. Koje materijale koristite?

U prozvodnji koristimo prirodne materijale, uz poseban naglasak na bambus. Smatramo da je to iznimno bitno za naše korisnike i kupce, za sve nas koje radimo u proizvodnji  i, naravno, za okoliš.

Planovi za budućnost…

Želimo proširiti naše poslovanje u budućnosti i otvoriti internet trgovinu za tržište Europske unije. Također, želimo razviti veleprodaju i učiniti proizvode dostupnima drugim trgovinama te proširiti ipovećati proizvodnju.

Je li Vam program Poduzetnički starter Erste banke pomogao?

Puno, jer mi je osigurao znanja o ekonomiji, računovodstvu, financijama i biznisu…

Vrlo sam sretna što sam za razvoj poslovanja uspjela realizirati kredit u Erste banci. Pomogao mi je proširiti proizvodnju, omogućio dostupnost većeg broja različitih tkanina i materijala i, konačno, sada našim kupcima možemo pružiti veći broj proizvoda vrhunske kvalitete.

Nakon programa edukacije banke, osjećate li se spremnom za daljnji korak ka samostalnom poslovanju?

Zadovoljna sam odlukom da krenem u poduzetničke vode i da se borim da nešto postignem u životu. Bio mi je cilj otvoriti poduzeće u kojem ćemo proizvoditi predivne proizvode po prihvatljivim cijenama, da radnici rade sa zadovoljstvom i da se udaljimo od uvažene politike maksimizacije profita pod svaku cijenu. Za sada smo zadovoljni rezultatima te se nadamo da će se prodaja proširiti. Naučila sam da svaka odluka za sobom nosi posljedice, da ne treba brzati, sve investicije i troškove jako dobro promisliti. Svima koji imaju u sebi poduzetničku ideju savjetujem da se odvaže, da vjeruju u sebe, uz pregršt volje i upornosti. Uvijek se nađe i načina kako nešto postići. Imate li ideju i snove, za to se treba boriti i biti ustrajan u naumu te ne posustati kad naiđete na prve prepreke. Sve je moguće kad vjerujete u sebe.

Više na www.ethereal.hr