Snaga civilnog društva

Zaklada za ljudska prava i solidarnost SOLIDARNA, koju su osnovali pojedinci i udruge kako bi podržali građansko djelovanje u promociji i zaštiti ljudskih prava, u dvije godine koliko djeluje, napravila je značajne stvari za najugroženije pripadnike društva.

Vrijednosti na kojima počiva Zaklada su poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, solidarnost, nenasilje, uvažavanje različitosti, antifašizam, rodna ravnopravnost, sloboda izbora i izražavanja te očuvanje prirodnih i kulturnih dobara. SOLIDARNA želi biti prepoznata kao partner privatnim i javnim donatorima, kao i organizacijama civilnog društva. Zaklada je u javnosti postala prepoznatljiva zahvaljujući njezinim kampanjama.

Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život prva je peticija koja je u Hrvatskoj urodila plodom. Skupivši preko 32.000 potpisa, SOLIDARNA je uspjela u zagovaračkom poduhvatu, gdje je Vlada Republike Hrvatske osigurala 10,5 mil. kuna potrebnih za lijekove za sedmoro djece oboljele od neuroblastoma, kao i povećanje mjesečnog limita Dječjoj bolnici u Klaićevoj za dodatnih 2,5 mil. kuna. Na inicijativu benda Kries, udruge Are You Syrious?, Inicijative Dobrodošli, SOLIDARNA – zaklade za ljudska prava i solidarnost te Koalicije solidarnosti Split pokrenuta je dobrotvorna kampanja Dobri domaćini: podržimo mlade kreativce bez doma. Kampanju je donacijama podržalo 283 građana i građanki, koji su kao dobri domaćini zajednički prikupili ukupno 206 tisuća kuna za podršku kreativnim potrebama mladih izbjeglica i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji svojim stvaralaštvom obogaćuju naše živote. Filantropsku kampanju prikupljanja sredstava i osvještavanja javnosti o izazovima s kojima se suočavaju žene koje boluju od karcinoma, Nisi sama – ideš s nama, koja je započela 23. ožujka i trajala do 20. travnja 2018., provela je udruga Nismo same, uz podršku Zaklade SOLIDARNA.

Tijekom mjesec dana crowdfunding kampanje, prikupljeno je 120.573,46 kuna što će osigurati najmanje 1200 besplatnih povratnih prijevoza taksijem do bolnice i natrag tijekom kemoterapije u Zagrebu za žene oboljele od raka. Podršku teško bolesnim pacijenticama pružalo je 16 educiranih volonterki Volonterskog centra Zagreb, koje će nastaviti volontirati kao pratnja u vožnji i pomagati oboljelim ženama u kućanskim poslovima. U listopadu 2016. SOLIDARNA je pokrenula kampanju Drugotna na sav glas, kao odgovor na sve jači mizogini diskurs te sve intenzivnije napade na reproduktivna i seksualna prava žena u Hrvatskoj.

Građani i građanke mobilizirani su da se založe za rodnu ravnopravnost preko raznih kanala: FB stranica Drugotna na sav glas okupila je preko 2500 građana i građanki, a podrška je pružena i nizom javnih pojavljivanja na različitim kulturnim, aktivističkim i sportskim manifestacijama. Ukupno je od donacija građana prikupljeno 40.579 kuna, čemu je SOLIDARNA dodala još 15 tisuća kuna donacija iz svog općeg fonda za rad Zaklade.