Škola nogometa HNK Rijeka – mjesto zdravog odrastanja

Omiljena aktivnost većine dječaka je igranje nogometa,  a nogomente zvijezde obožavaju  i žele doseći njihove uspjehe. Kad odrastu, većini je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, a mnogi se i dalje identificiraju sa svojim omiljenim klubom. Ipak, iza svakog uspjeha seniorske momčadi stoji dugogodišnji rad s mladim generacijama, koje tek treba fizički i psihički pripremiti za ulazak u prvu ligu, financijski jednog od najbogatijih sportova na svijetu.

U Hrvatskoj svaki veliki klub ima svoju školu nogometa, pa tako i HNK Rijeka, koja ove godine na HNL-ovoj ljestvici bilježi vrhunske rezultate. Škola okuplja 250 djece, s kojima rade stručni treneri. Razvrstani po dobi u sedam kategorija – od mlađih morčića do juniora – treneri rade na razvoju njihovih igračkih i motoričkih sposobnosti, čime ih pripremaju za prvu momčad.

Kao organizirana cjelina, koja djeluje unutar kluba, škola je osnovana sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i od tada je započet sustavan rad s mladim nogometašima po utvrđenom planu i programu. Ovaj pristup ubrzo je počeo davati rezultate, budući da su upravo iz škole nogometa s legendarne Azurne obale ponikli nogometaši koji su nekoliko godina kasnije bili dio izuzetno uspješne momčadiOsvojili su dva Kupa Jugoslavije i igrali protiv Juventusa i Real Madrida, a u su utakmicama igrali Srećko Juričić, sadašnji sportski direktor HNK Rijeka,  Zvjezdan Radin, dugogodišnji kapetan te sadašnji trener u omladinskom pogonu riječkog kluba, Danko Matrljan te Mladen Žganjer, pomoćni treneri prve ekipe riječkog nogometnog kluba te najbolji strijelac Damir Desnica.

To su samo neka od imena i sada aktivnih nogometnih djelatnika. U povijesti riječkog prvoligaša bitno je i spomenuti preminulog Petra Radakovića, po mnogima najboljeg igrača jugoslavenske reprezentacija, te najboljeg igrača poteklog iz omladinskog pogona HNK Rijeke, koji je već kao junior upisao prve minute te pogotke za prvu ekipu te se u njegovu čast odigrava i istoimeni turnir u organizaciji HNK Rijeka.

U ne toliko dalekoj povijesti, pamtimo nogometaše potekle iz HNK Rijeke, koji su ostavili trag u europskom nogometu: Igor Budan, Zoran Ban, Nenad Gračan, Damir Kreilach, Dario Knežević, Andre Mijatović, Damir Milinović, Dario Smoje, Danijel Šarić i mnogi drugi.

HNK Rijeka s ponosom ističe svoj Međunarodni omladinski turnir Kvarnerska Rivijera, koji će u 2017.god. doživjeti svoju 65. obljetnicu. Ekipe nogometnih škola mogu se pohvaliti s mnogo osvojenih turnira, a najznačajniji od njih su Viareggio Cup, Belinzzona, Nereo Rocco, Future talents cup te nekoliko puta osvojen turnir Kvarnerske rivijere.

Kadeti i juniori HNK Rijeke se mogu pohvaliti i reprezentativnim uspjesima. Tako  se redovnim pozivima odazivaju Ivančević, Kovačević, Mitrović, Nekić, Nevistić, Pandur,  Putnik, Rilov, Šantek, Turčin, Vuk te reprezentativac BiH Čeliković. Prije tri godine, s radom je započela i otvorena škola nogometa.

U školu nogometa se mogu upisati sva djeca rođena 2009./2010.godine i stariji. Ostale informacije potražite na službenoj stranici kluba www.nk-rijeka.hr.