Robert Pokrovac: „Interes kupaca za kupnju stanova nikada nije prestao“

RobiMinistarstvo graditeljstva pokrenulo je projekt POS PLUS u koji se uključila i Erste banka sa svojom ponudom. Što projekt POS PLUS znači za građane i kako će utjecati na hrvatsko tržište nekretnina, kako prepoznati kvalitetnu novogradnju? O tim i ostalim praktičnim stvarima koje je dobro znati prilikom kupnje stana, razgovarali smo s Robertom Pokrovcem, voditeljem Službe prodaje i marketinga Erste nekretnina.

 

Je li pravi trenutak za POS PLUS i hoće li on utjecati na tržište nekretnina?

Prije svega vjerujem da je svaka inicijativa s ciljem dinamizacije tržišta nekretnina dobrodošla, a i dosad se pokazalo da sve ovakve inicijative imaju dobar odaziv te klijenti dobro reagiraju. Očekujemo da će prije svega povoljnija kamatna stopa u odnosu na redovne uvjete stambenog kreditiranja, ali i drugi elementi koji čine ovaj program povoljnim, utjecati na zanimanje građana koji razmišljaju o kupnji nekretnine. Ovaj program daje kvalitetan odgovor na jedan dio problema i on će s jedne strane dati vrlo dobar zamašnjak za njegovo rješavanje dok će s druge strane biti odličan temelj za nastavak sličnih inicijativa kako bi se tržište u konačnici oporavilo.

Kakav je sada trend općenito na tržištu? Je li tržište nekretnina počelo oživljavati s obzirom na gospodarsku krizu?

Općenito gledajući, tržište pada. Međutim, tu treba naglasiti da na tržištu imamo dobre projekte i one koji su već duže vrijeme na „zalihama“. POS plus djelomično pokriva takve projekte. Isto tako, na tržištu postoje divni primjeri novih kvalitetnih projekata koji imaju normalnu prodaju. Dobar primjer je projekt Euroblok sa 120 stanova u ponudi u zagrebačkom Trnju, koji je sada pri završetku prodaje s postignutom prosječnom cijenom od približno 2.200 €/m2. Kao i projekt u Voltinom naselju, gdje smo dobrom definicijom cijena u odnosu na projekt i lokaciju samo od kraja 2012. do danas prodali 25 stanova. Tim tempom, a sudeći prema interesu kupaca, očekujemo da ćemo ubrzo prodati i ostatak stanova na toj lokaciji.

Što kupci danas traže? Ima li dovoljno interesa za kupovinu stanova?

Prvo bih rekao da nikad niti nije prestajao interes kupaca za kupnju stanova. No, činjenica je da su kupci danas puno zahtjevniji nego primjerice 2007. godine. To, primjerice, možete usporediti s automobilskom industrijom prije 20 godina kada kupac automobila nije gledao kakvu opremu auto ima, dok ga danas proučava u najsitnije detalje. To se isto dešava i u građevinskom sektoru. Vjerujem da ako se prilagodimo tim promjenama i radimo proizvode koje kupci traže da ćemo naći prostora za nove projekte.

Znači li to da je kriza utjecala na kvalitetu stanogradnje?

U današnjem kontekstu trebali bismo izdvojiti tri stvari koje razlikuju današnju ponudu od one prije krize. Prvo, kvaliteta gradnje zgrada, a potom i završnog proizvoda znatno je bolja. Današnji kupci upoznati su s proizvodom koji kupuju  pa ukoliko investitori u nove investicije uđu podcjenjujući znanje kupaca, vrlo vjerojatno neće uspjeti postići željenu cijenu stanova i prodaja stanova na tim projektima će se odužiti. Drugo je ono što taj proizvod okružuje i zapravo čini željenim. Kako se razvija infrastruktura lokacije gdje se nalazi projekt? Koliko i kakvih škola, vrtića i sadržaja ima u blizini sl.? Tek kad se uzmu u obzir i obrade svi ti parametri možemo govoriti o tome kakav proizvod imamo. Često se događa da i dobro izgrađena zgrada s odličnom kvalitetom stanova nema reakcije s tržišta upravo zato što nisu zadovoljeni ostali kriteriji važni kupcima, koje se nikako ne smije zanemariti. I treće, danas je cijena tih stanova izuzetno privlačna.

Kako se kriza odrazila na cijenu nekretnina?

Zanimljivo, prema našem iskustvu cijena je jedini parametar koji nije problematičan kupcima. Pronađu li nekretninu koja im odgovara, gotovo da i nema velikih razlika u traženoj i realiziranoj cijeni. Kada promatramo tržište u cjelini, pad cijena stanova primjerice u Zagrebu od početka krize do danas iznosi okvirno oko 25%, no pad cijena nije bio linearan. Vrijednost nekih stanova od početka krize gotovo uopće nije pala, dok se vrijednost određene skupine proizvoda znatnije spustila, čak i do 50%.

Koliko su stanovi u novogradnji skuplji u odnosu na već korištene stanove?

Dok smo prije svjedočili gotovo nikakvoj razlici između novogradnje i raniju gradnju, danas je ta razlika jasno vidljiva. Međutim, kada uspoređujemo kvalitetnu raniju gradnju (pri tome vodeći računa o parametrima lokacije, infrastrukture, dobre mikro-lokacije, kvalitetne gradnje i dobrog održavanja stana) s prosječnom novogradnjom, razlike ponekad gotovo i da nema. Međutim, pojavom novih projekata koji će pratiti nove trendove ta razlika u cijeni dolazit će sve više do izražaja.

Što bi bio vaš savjet kupcima stanova? Imate li već zainteresiranih za POS PLUS?

Kao prvo, vrlo je važno pogledati što je moguće više stanova. Stanove uvijek treba temeljito pregledati, usporediti detalje jedne s drugima i svaku prostoriju dobro promotriti. Drugo, iskusne agencije ovlaštene za posredovanje svakako mogu pomoći u selekciji, jer prilikom ogleda stanova agent kupca upoznaje sa svim prednostima i nedostacima nekretnine. U ovom trenutku bilježimo povećan broj poziva klijenata koji iskazuju interes za sudjelovanjem u projektu, što najbolje pokazuje da je tržište pozitivno reagiralo.