Rijeka uvela prvu višenamjensku gradsku karticu Rijeka City Card

dcrcc

U Rijeci je uvedena prva višenamjenska gradska kartica, koja služi za korištenje usluga gradskih poduzeća. Osim što bi postepeno trebala zamijeniti dosadašnje iskaznice, kao što su primjerice pokazna karta za korištenje usluga gradskog prijevoza, gradska kartica omogućuje i plaćanja. Naime, jedan o partnera na projektu bio je i Erste Card Club koji je na gradsku karticu implementirao Dinersovu platnu funkcionalnost.

Riječ je o jedinstvenoj kartici u Hrvatskoj, koja trenutačno služi kao pokazna karta u autobusima gradskog prijevoza. Uskoro će je građani moći koristiti kao iskaznicu za posudbu knjiga u gradskoj knjižnici, a njome će se moći plaćati i parkiranje na otvorenim i zatvorenim gradskim parkiralištima po povoljnijim uvjetima. Naime, platna funkcionalnost kartice donosi i novitete u cijeni usluga. Tako građani na validatorima u gradskom autobusu mogu plaćati kartu po cijeni od 7,75 kuna za razliku od 10 kuna kolika je cijena karte kupljene kod vozača. Na parkirališta se uvodi obračunska jedinica od 30 minuta pa građani, nakon jednog sata parkiranja, više neće plaćati cijeli započeti novi sat nego dvostruko manje. Pored toga kartica će se moći koristiti i kao mjesečna parkirna karta Rijeka prometa.

S obzirom na to da je gradska kartica namijenjena različitim kategorijama građana Rijeke i gradske okolice, razvijena su tri različita modela kartica prepaid, companion i kreditna, pri čemu sve tri kartice služe za upis prava gradskih poduzeća. Prepaid mogu zatražiti svi, od roditelja za svoju djecu od šeste godine, pa do umirovljenika. Osim što služi za korištenje gradskih usluga, na nju korisnik može uplatiti i novčana sredstva, nakon čega je može koristiti i kao platnu karticu. Sredstva se mogu uplatiti u jednoj od deset poslovnica Erste banke na području grada Rijeke i šireg gradskog područja, putem Erste NetBankiga te u poslovnici Autotroleja. Maksimalno se na karticu može uplatiti 1.000 kuna, pri čemu je limit potrošnje definiran sredstvima na kartici. Kartica se može koristiti za beskontaktna plaćanja na posebno označenim mjestima Rijeka City Carda, za kupnju autobusne karte gradskog prijevoza, za parkiranje na gradskim parkiralištima, itd.

Za razliku od prepaid kartice koja je namijenjena svima, companion karticu mogu zatražiti postojeći ili novi korisnici Dinersovih kartica za sebe i članove svoje obitelji starije od 7 godina, pri čemu im se omogućuje da zatraže obiteljski paket od pet kartica. Ostali građani koji dosad nisu bili članovi Diners Cluba, mogu zatražiti kreditnu karticu po standardnoj proceduri izdavanja, pri čemu kreditna i companion kartica služe za plaćanje na svim Diners Club prodajnim mjestima.