Riječki karneval – odlična zabava za sve generacije

NIK_8741Da ćete se na Riječkom karnevalu odlično zabaviti i željeti vratiti se, odavno je poznata stvar. Stoga i ne čudi da ova turistička atrakcija Kvarnera privlači na tisuće djece i odraslih iz Hrvatske i svijeta. Generalnim pokroviteljstvom Erste banka već dvanaestu godinu podržava održavanje Dječju i Međunarodnu karnevalsku povorku, a podržala je i biranje kraljice karnevala te feštu predaje ključeva Rijeke.

Sama fešta može se opisati kao vedra, inatljiva, neobuzdana. Ujedno je i kritična prema svemu što nas okružuje, bilo da je riječ o politici, aktualnim temama ili događanjima u svijetu. Karnevalistima nije uvijek bilo dozvoljeno da zakrabuljeni komentiraju što im se svidi, pa im je čak Gradsko vijeće Rijeke 1449. izdalo zabranu maškaranja. Unatoč zabranama, a možda čak i potaknute njima, maškare su pokazale začudnu upornost kritičnosti i duha. Tako čak i danas, toliko godina poslije, uspijevaju nasmijati, a ponekad svojom lucidnošću i šokirati.

Povijesni izvori navode da je karneval kakav danas poznajemo prvi put održan 1982. Tada su po Korzu prošle tri karnevalske skupine, dok je ove godine, na sada već Međunarodnoj karnevalskoj povorci, prodefiliralo 113 grupa s više od 100 tisuća sudionika.

Manifestacija je prepoznata i u svijetu kao nešto na čemu vrijedi sudjelovati. Tako je Riječki karneval 1995. primljen u punopravno članstvo Europske udruge karnevalskih gradova (FECC),  našao se na popisu 500 najvažnijih zbivanja u Europi – Top 500 European Events, Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, uvršten je u knjigu „501 must be there events“. Za organizaciju najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe TZ Rijeka 2009. dobila je nagradu „Zlatno turističko srce“.