„Poduzetnički starter je ogledni primjerak kako bi se poticanju poduzetništva trebalo pristupati“

Igor Puhar jedan je od budućih poduzetnika koji je prošao Poduzetnički starter Erste banke, program namijenjen nezaposlenim osobama koje žele krenuti u poduzetničke vode i okušati se u osnivanju i vođenju vlastitog poslovanja. Igor nam je odgovorio na nekoliko pitanja o poduzetništvu općenito, ali i o programu Poduzetnički starter. Naime, 2014. godine Igor je, osvojivši zlatne medalje u kategorijama „Sporta“ i „Rekreacije“, briljirao na Inpexu, najvećoj američkoj izložbi inovacija i novih proizvoda. Igor nam je odgovorio na nekoliko pitanja o poduzetništvu općenito, ali i o programu Poduzetnički starter.

Što vas je potaknulo da se prijavite na program Poduzetnički starter Erste banke?

U kasnoj jeseni želim se osobno okušati u dvije poduzetničke prilike, jednu planiram prijaviti upravo na HBOR-ove mikrokredite i tu je Poduzetnički starter bio od iznimne pomoći.

Jeste li se već okušali kao poduzetnik ili tek krećete u poduzetničke vode?
Nažalost nisam. Neke spontane “savršene” prilike sam propustio zbog pretjeranih analiziranja i promišljanja, neke “manje savršene” u svom razvoju nisu preživjele početničke pogreške prije izlaska na tržište te uz druge životne obveze, kako to biva, vrijeme prolazi i postoji trenutak gdje svatko za sebe mora odlučiti želi li aktivno ići stvarati svoju novu “savršenu” priliku ili će pustiti da životne okolnosti odluče za njega.

Što vidite kao glavnu prepreku ulaska u poduzetničke vode?
Standard. Osobno nemam nikakvih problema s time da radim 12 ili čak i 24 mjeseca, uštedim, dam otkaz, a u iduća 4 mjeseca pokušam pokrenuti nešto svoje od ušteđevine im, ako ne uspijem, krenem u jednak ciklus iznova. Što je veći standard, ciklusi mogu biti kraći i više će se prilika stvarati. U Hrvatskoj, nažalost, prosječna osoba može biti sretna sa svojim primanjima i troškovima ako je na kraju mjeseca na nuli.

Je li po vama program Erste banke Poduzetnički starter poseban i koliko ste zadovoljni njime?

Prošao sam mnogo edukacija i natjecanja, Zaba, e-student, Plavi ured, Europski program za mlade, tečajeve TedX, tečajeve Khan Academy, ali ovo je najopsežniji i, što je daleko bitnije, najprimjenjiviji set materijala za početnike poduzetnike koji je u Hrvatskoj napravljen i za Hrvatsku namijenjen.

Poduzetnički starter je mnogo više od samog pridobivanja novih klijenata od strane Erste banke. Napravljen je ogledni primjerak kako bi se poticanju poduzetništva trebalo pristupati, edukacijom i, najbitnije, samoosvješćivanjem o ideji i vlastitim sposobnostima.

Mnoge druge državne institucije i inicijative koje su u ovakvom obliku trebale pristupiti tom problemu zakazale su. Kao hvalevrijedan projekt istaknuo bih jedino projekt Plavi ured.

I Poduzetnički starter ima mjesta za napredak, ali najveća razlika od svih ostalih projekata je ta što se na samom početku bez okolišanja i uljepšavanja korisniku ne nametne da preispita svoju ideju, već sebe. Tu se vidi primjena činjenice da poslovi uspjevaju zbog ljudi, a ne zbog ideje.

Nakon programa edukacije banke osjećate li se spremnim za daljnji korak ka samostalnom poslovanju?
Program koji sam prošao je definitivno dodatni poticaj koji me je usmjerio, ali i uvjerio da je ideja održiva, da sam sposoban provesti je i sve što preostaje jest donijeti odluku.