OMGcommerce konferencija

Na koji način razviti uspješnu web-trgovinu, kako učiniti e-poslovanje održivim, zašto je email marketing važan, kako plaćanje na internetu učiniti sigurnim za trgovca i klijenta, zašto više sadržaja na webu znači i bolju prodaju… ovo su samo neka od pitanja o kojima su, na nedavno održanoj konferenciji OMGcommerce, diskutirali autoriteti za ovo područje poslovanja iz Hrvatske i svijeta.

Na konferenciji je sudjelovala i Erste banka koja na hrvatskom tržištu vodi u uvođenju inovativnih financijskih aplikativnih rješenja. O konferenciji te važnosti e-commerca za domaće tržište razgovarali smo s Igorom Strejčekom, direktorom direkcije za upravljanje distributivnim kanalima Erste banke.

StrejčekKoje su prednosti e-commerca za Hrvatsko tržište i kakvo je trenutno stanje stvari?

U zadnjih nekoliko godina kako u svijetu tako i u Hrvatskoj primjećujemo porast trgovine na internetu, naročito s pojavom portala za grupnu kupovinu. Zapravo, trgovci se nastoje prilagoditi potrošačima i ponuditi im robu i usluge tamo gdje  potrošači provode sve više vremena – na internetu. Dodatne prednosti za potrošača su da je tako kupljena roba ili usluga povoljnija, uvjeti i cijene su preglednije, mogućnost usporedbe i izbora neograničeni, međutim kupovina putem interneta ima i svoje nedostatke. Prije svega, roba se plaća unaprijed, sam proces odabira proizvoda i plaćanja kompliciraniji je nego u fizičkom svijetu, a i mogućnosti zlouporabe i prijevare nešto su veće.

Hrvatska u trgovini putem interneta zaostaje u odnosu na ostale zemlje EU, i sa strane potrošača, a još više sa strane trgovaca koji vrlo skromno nude robe i usluge tim putem. Stoga je internetsko trgovanje jedna od prilika koje mogu pomoći u ekonomskom razvoju zemlje. Brojne su prilike i pogodnosti s obje strane: sada i mali trgovac ili proizvođač može bez velikih početnih ulaganja postaviti svoj prodajni kanal, na taj način može brže i lakše doći do svojih potencijalnih kupaca na širem tržištu, direktno prodavati bez posrednika, a što će se reflektirati na strani kupca kao povoljnija i jednostavnija kupnja.

Ima brojnih pitanja na koje treba odgovoriti, prije svega potreban je know-how kako uspješno podignuti web-dućan, kako se oglašavati i dovesti potencijalne kupce, kako kupnju učiniti sigurnom i kako regulirati sustav web-trgovine u kojem će vladati povjerenje s obje strane.

Što ste osnovno željeli poručiti sudionicima konferencije?

Za Erste banku i Erste Card Club jako je važno podupirati razvoj i ekonomski rast u svim industrijskim granama pa tako i u internetskoj trgovini. Sudjelovanjem na OMGcommerce konferenciji željeli smo se predstaviti svim postojećim i potencijalnim web trgovcima. Poručiti da smo im u stanju ponuditi modernu, sigurnu i kvalitetnu podršku u prihvatu svih instrumenata plaćanja na internetu kako bi svoju robu i usluge mogli što lakše prodati širokom spektru potrošača. Također smo ih spremni pratiti i u razvoju i financiranju njihovog posla, tako da na jednom mjestu mogu dobiti kompletan financijski servis.

Sada se fokusiramo na plaćanje putem mobitela, a vjerujemo da će i internetska trgovina značajnije rasti upravo zbog većeg korištenja aplikacija za kupovinu na mobitelima.

Sigurnost je temelj e-commerca, kakva je uloga Erste banke u svemu tome?

Erste vidi svoju ulogu u razvoju internetske trgovine kao posrednika između svojih klijenata s jedne strane i s druge strane trgovaca kojima pruža sigurne i moderne alate za prodaju i kupnju putem interneta. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena i želimo aktivno sudjelovati u evoluciji plaćanja. Što god da radimo, ne gubimo iz fokusa ono najvažnije: naš klijent, bilo da je trgovac ili kupac mora biti vrhunski uslužen, nemati prigovora na korištenje servisa, i pritom mora biti siguran da mu njegova banka čuva financijska sredstva.

Da nabrojimo najvažnije, prva smo banka koja je svojim klijentima, korisnicima Maestro i MasterCard kartice pružila takozvanu 3D Secure opciju, a korisnicima Visa kartica vrlo sličnu uslugu naziva Verified by Visa, s kojom mogu dodatno autenticirati svoju transakciju na web dućanu. Naravno da isti servis pružamo i web trgovcima, na taj način čineći cijelu kupovinu puno sigurnijom.

Upravo smo izdali Erste Display Maestro PayPass karticu, prvu pametnu multifunkcionalnu karticu. Naime, ona kao i do sada služi za klasično plaćanje na prodajnim mjestima i na bankomatima, ali ima i nove funkcionalnosti koje nemaju ostale kartice na tržištu. Prije svega, služi za beskontaktno plaćanje, to jest za brze transakcije pri čemu do 100 kn nije potrebno unijeti PIN, uz to ima ugrađen token sa zaslonom kojim se klijenti mogu sigurno prijaviti na Erste NetBanking i posljednje, ali ne manje važno, klijenti njome mogu sigurno potvrditi svoju kupovinu na internetu.

Erste banka jedina na hrvatskom tržištu nudi i automatiziranu uslugu plaćanja putem interneta? O čemu je riječ?

Erste jedina nudi takozvani Erste NetPay. Prednost takvog načina plaćanja u odnosu na kartično jest da kupac ne ostavlja kod web-trgovca niti jedan podatak, već ga Erste NetPay servis preusmjerava na internetsko bankarstvo, Erste NetBanking, gdje ga već čeka ispunjen nalog za plaćanje koji samo treba potvrditi jednim klikom. Trgovac od servisa dobiva povratnu informaciju da je roba plaćena i može ju izdati.

Osim toga, važno je naglasiti da se NetBanking usluga naše banke bez problema koristi na Apple računalima u poslovnom okruženju – i to bez ikakvih certifikata i čitača kartica, samo uz jednostavno korištenje Display kartice.