OD POSLOVNE IDEJE DO SAMOSTALNOG POSLA

goodbee-vizual

Imate li dobru poslovnu ideju i razmišljate o samostalnom poslu, ovdje možete saznati što je sve potrebno za osnivanje vlastitog poduzeća. Osnivate li poduzeće u nekoj od sedam županija u kojoj Erste banka provodi projekt mikrofinanciranja, dobro je znati da upravo pokrećemo drugi ovogodišnji val projekta kojim kreditiramo nove, ali i postojeće poduzetničke projekte.

Mikrofinanciranje Erste banke

Ovim projektom banka potiče samozapošljavanje poduzetnika, a onima koji posluju do dvije godine osigurava dodatnu financijsku potporu. Riječ je o poduzetnicima koji se ne uklapaju u standardne modele bankarskog kreditiranja. Upravo kreće drugi ovogodišnji val, za koji je banka namijenila 5,4 milijuna kuna. Važan dio projekta je besplatna edukacija, tijekom koje poduzetnici stječu znanja potrebna za daljnje vođenje poslovanja. Uz to, banka poduzetnicima pruža i potporu kroz mentorstvo u trajanju dvije godine. Projekt se provodi u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj i Gradu Ogulinu, Ličko-senjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te Gradu Križevcima.

Do sada su podržani najraznovrsniji poslovni poduhvati, od osnivanja knjigovodstvenog servisa preko uzgoja jagoda i rajčica do šivanja zavjesa i ribarstva. Pritom se poduzetnicima početnicima odobravaju krediti u protuvrijednosti do 10.000 eura, dok se postojećim poduzetnicima, koji posluju do dvije godine, odobravaju krediti do 15.000 eura. Rok povrata je do 5 godina, uz mogućnost ugovaranja počeka otplate do 12 mjeseci. Kamatna stopa iznosi (3M) EURIBOR + 5 p.b. Instrumenti osiguranja kredita su povoljniji od redovnih poduzetničkih kredita, a obuhvaćaju različite instrumente, od mjenica, zadužnica, jamstva i depozita do polica životnog osiguranja.

Poduzetnici svoje projekte mogu prijaviti u Poduzetničkim centrima Erste banke zaključno do 31. listopada 2013.

Koraci osnivanja poduzeća

1.     Naziv društva

Prvi je korak prilikom osnivanja društva odabir njegova naziva. S obzirom na mogućnost da tvrtka istog naziva već postoji, potrebno ih je pripremiti nekoliko. Važno je znati da svi podaci o društvu moraju biti istiniti te da se društvo nazivom mora razlikovati od neke druge tvrtke. Naziv se može i rezervirati na portalu www.sudreg.pravosudje.hr. Potrebno je naglasiti da će sud odbiti upis tvrtke koja nije u skladu s odredbama zakona, kao i to da se tvrtka koja ima isti naziv ili se jasno ne razlikuje od ranije upisane tvrtke ne može upisati u sudski registar. Pored toga, u sudski registar upisat će se ona tvrtka koja je ranije prijavljena od druge istog naziva.

2.     Javni bilježnik

Obrazac Prijave u sudski registar i neke priloge ovjerava javni bilježnik, za što je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu. Ujedno je potrebna prisutnost svih osnivača poduzeća i drugih osoba čije je potpise potrebno ovjeriti.

3.     Upis u sudski registar

Upis se vrši predajom ovjerene Prijave za upis u sudski registar u najbližem uredu HITRO.HR-a, nakon čega je potrebno uplatiti sudske pristojbe i osnivački polog npr. u obližnjoj poslovnici Erste banke. HITRO.HR predmet će elektronički proslijediti nadležnom Trgovačkom sudu, koji će, ukoliko je dokumentacija ispravna, u roku 24 sata izvršiti upis društva u Sudski registar te elektroničkim putem dostaviti u HITRO.HR Rješenje o osnivanju i potvrdu o OIB-u poduzeća. U uredu HITRO.HR-a ispunjava se i RPS obrazac koji je potreban za dobivanje obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti Državnog zavoda za statistiku. Po upisu u sudski i registar Državnog zavoda za statistiku potrebno je izvršiti prijavu Poreznoj upravi, nadležnoj prema sjedištu društva, radi upisa u registar obveznika poreza na dobit i PDV-a.

4.     Otvaranje računa

Kako bi se mogao izvršiti prijenos osnivačkog pologa na račun društva, potrebno je otvoriti račun u banci. U Erste banci on se može otvoriti u bilo kojoj poslovnici ili, primjerice, u nekom od Poduzetničkih centara. Također, na internetskoj stranici Erste banke za vas smo pripremili obrasce koje možete popuniti prije dolaska u poslovnicu. Isto tako, potrebno je i izraditi pečat društva. Sve zaposlenike društva potrebno je prijaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, kao i Hrvatskom zdravstvenom osiguranju.