Mikrofinanciranje kvalitetnih poduzetničkih ideja

mikrofinanciranje_2013Projekt mikrofinanciranja, koji Erste banka provodi s ciljem samozapošljavanja osoba s financijski održivom poduzetničkom idejom, odnosno malih poduzetnika kojima treba poticaj za daljnji razvoj poslovanja – kreće dalje. Banka projekt provodi treću godinu zaredom, a ove godine će posebnu pažnju posvetiti i kvalitetnim  projektima iz područja ICT industrije.

Projekt je usmjeren prema segmentu pravnih osoba, a namijenjen je financiranju poduzetnika koji teže ispunjavaju standardne uvjete za dobivanje kredita. Uz projekte koje je i do sada financirala, Erste banka će posebnu pažnju posvetiti i kvalitetnim ICT projektima.

Za projekt mikrofinanciranja predviđeno je oko milijun eura. Krediti namijenjeni samozapošljavanju odobravat će se do iznosa od 10.000 eura, dok će se postojećim poduzetnicima odobravati krediti u visini do 15.000 eura. Rok povrata kredita je do pet godina uz poček do 12 mjeseci.

Kamatna stopa bit će tromjesečni EURIBOR (3M EURIBOR) plus 5  p.p.Projekt mikrofinanciranja provodit će se u suradnji lokalnom samoupravom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i lokalnim ispostavama te članicom Erste grupe Good.bee Holdingom.

Projekt se provodi u nekoliko stadija:

  • prijavom poduzetničke ideje u poduzetničkim centrima ili ispunjavanjem Zahtjeva na internetskoj stranici Erste banke
  • odabirom projekata za edukaciju od strane Banke
  • besplatnom edukacijom za odabrane kandidate u suradnji s lokalnom samoupravom i lokalnim edukatorima
  • podnošenjem prijave i dokumentacije za odobrenje kredita ako se poduzetnik odluči za financiranje
  • odabirom projekata za financiranje od strane Banke
  • mentoriranjem poduzetnika

Tko se može prijaviti?

Nezaposlene osobe s kvalitetnom i financijski održivom poduzetničkom idejom i mali poduzetnici koji posluju unazad dvije godine, ali su im potrebna dodatna financijska sredstva za daljnji razvoj poslovanja. Primjerice, vlasnici malih poduzeća, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te, od ove godine, poduzetnici s područja ICT industrije.

Na projekt će se od sredine travnja moći prijaviti poduzetnici koji geografski gravitiraju poduzetničkim centrima u Osijeku, Bjelovaru i Rijeci, te Zadra i Splita. Popis poduzetničkih centara Erste banke možete naći ovdje.

Važnost besplatne edukacije

Nakon prijave poduzetnici koji su prošli selekciju banke prolaze obveznu besplatnu edukaciju koja im pomaže da unaprijede svoje poduzetničke vještine i steknu nove, neophodne za njihovo daljnje uspješno poslovanje. Edukacija im pomaže u razradi poslovne ideje i poslovnog plana, u procjeni tržišta potencijalnih klijenata i određivanju njihovih potreba. Istovremeno im pomaže pri unapređenju prodajnih vještina te omogućuje bolje upravljanje troškovima.