Lana Stojićević pobjednica rekordnih Erste fragmenata 11

Fragmenti

„U projektu Crno Brdo istražujem suvremeni tretman sela, konkretnije, utjecaj umjetnog i opasnog postindustrijskog krajolika na jedno ravnokotarsko selo i njegovo lokalno stanovništvo“, kaže Lana Stojićević, dobitnica Grand Prixa upravo završenih Erste fragmenata. Njezine fotografije “Crno Brdo (1)” i “Crno Brdo (2)“ stručno je povjerenstvo odabralo između petstotinjak pristiglih radova. Osim što je autorica od banke dobila novčanu nagradu u visini od 10.000 kuna, banka će joj osigurati i postavljanje samostalne izložbe u Galeriji Kranjčar. Posebna nagrada publike u visini od 3000 kuna pripala je Borni Banu, dok je jednogodišnja stipendija u visini od 1.000 kuna mjesečno dodijeljena Maji Orlovčić, studentici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.Crno brdo

Ukupno je odabrano 16 djela 14 autora, od preko 200 autora koji su prijavili oko 500 djela, što je do sada rekordan broj prijavljenih. Djela za otkup odabralo je stručno povjerenstvo: Vanja Babić, voditelj Galerije Matice hrvatske, Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, akademski slikar Sebastijan Dračić, čije je djelo kao mladom umjetniku Erste banka otkupila 2008. godine, kustosica i umjetnička menadžerica Vanja Žanko te Antonia Jurić, voditeljica urbanokulturne platforme Erste banke – Urbanka. Sva otkupljena djela mogla su se razgledati od 23. do 26. svibnja u Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu. Inače, Erste fragmenti su tradicionalan projekt Erste banke, kojim ona, kroz otkup i dodjelu stipendije, pruža financijsku potporu mladim umjetnicima te nastoji njihova djela približiti široj javnosti.

Sebastijan Dračić, nekadašnji fragmentaš, a sada član stručnog povjerenstva, o važnosti sudjelovanja na Erste fragmentima kaže: “Nakon više od desetljeća postojanja, projekt se dokazao kao važan događaj koji redovito prati i predstavlja mladu umjetničku scenu u Hrvatskoj. Za mnoge, danas etablirane autore, to je često bila prva prava prezentacija rada široj javnosti.Orijentacija prema mlađim umjetnicima može biti rizična, no dosadašnji Fragmenti pokazali su visoki stupanj kvalitetne selekcije, ali i instinkt za prepoznavanje sadašnjih i budućih kvalitetnih umjetnika.Svakom je mladom autoru najteže napraviti one prve korake, prve izložbe, biti prepoznat od struke i od javnosti. Meni je na početku karijere bilo iznimno važno sudjelovati na Fragmentima koji omogućavaju izlaganje, otkup radova, te nagrade žirija. Osim prilike za pokazivanje radova, tu je i otkup radova, koji je svakom mladom autoru važan, te Grand Prix koji izdvaja najbolje od selekcije svake godine. Posebno mi je zadovoljstvo biti članom žirija jer sam sudjelovao na Fragmentima i imao priliku prezentirati svoj rad na ovoj važnoj izložbi”.

Vanja Babić, predsjedavajući stručnog povjerenstva, kaže: „Na Erste fragmente 11 ponude za otkup svojih radova poslalo je više od dvije stotine autora, što predstavlja do sada rekordan odaziv. Povećana zainteresiranost mladih umjetnika da im se radovi otkupe i pritom još prikažu na prigodnoj izložbi nimalo ne iznenađuje. U današnje vrijeme, naime, možda i više nego ikada ranije, mladim su umjetnicima itekako potrebne promocija i određena financijska potpora, a projekt Erste fragmenti nudi im i jedno i drugo. Njihove radove publika je u mogućnosti vidjeti na stručno organiziranoj izložbi, ali također i kasnije, u nekim od poslovnih prostora banke. S druge strane, ti prostori zadobivaju jednu humanističko-kreativnu crtu koja klijentima i osoblju banke boravak u njima zasigurno čini ugodnijim i zanimljivijim.“

O natječaju Erste fragmenti 11.

Otkupom umjetničkih djela Erste banka nastoji mladim i još širem krugu nepoznatim umjetnicima omogućiti daljnji rad i školovanje, a potom i predstavljanje široj publici. Natječaj „Erste fragmenti“ organizira se od 2002. godine, a u prethodnih 10 izdanja otkupljeno je oko 140 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija (poslovnica i uredskih prostora) Erste banke u Hrvatskoj. Autori mnogih otkupljenih radova,  poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića i mnogih drugih, u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.