KUTAK ZA MALE PODUZETNIKE

mali_poduzetniciŽelite pokrenuti vlastiti posao ili je vrijeme da proširite postojeći? U nastavku vam donosimo što biste kao poduzetnik trebali znati prije nego što odlučite zatražiti kredit od poslovne banke.

Uz zahtjev za financiranje potrebno je priložiti financijsku dokumentaciju. Pored toga, uobičajeno je priložiti kvalitetan poslovni plan te projekciju novčanog toka. Kako bi se procjena poslovanja mogla napraviti temeljem financijskih izvještaja, poželjno je da poduzeće uredno posluje minimalno 6 mjeseci. Prilikom donošenja odluke o odobrenju kredita banka uzima u obzir podatke iz HROK-a i kreditnog izvješća.

Ako ste poduzetnik početnik, tada je vrlo važna urednost u podmirivanju eventualnih kreditnih obveza koje imate kao fizička osoba. Također je važno imate li otvoren račun i uredne kreditne obveze u banci, trajanje vašeg poslovnog odnosa s bankom te koristite li se drugim proizvodima banke, primjerice kreditnim karticama.

Odlučite li se podnijeti zahtjev, to možete učiniti u vama najbližem Poduzetničkom centru, na jednoj od 27 lokacija širom Hrvatske, ili u bilo kojoj poslovnici Erste banke.

O čemu trebate voditi računa kako biste poboljšali svoju ocjenu:

DA

  • uredno i na vrijeme izvršavajte sve svoje financijske obveze
  • uvijek se trudite osigurati dovoljan iznos na računima koji će pokriti obveze koje dospijevaju (trajni nalozi, online plaćanja…)
  • kako bi promet po računu bio stalan i što veći, poželjno je da cjelokupno poslovanje vodite preko računa banke u kojoj tražite financiranje
NE

  • predavanje nekoliko zahtjeva za financiranje u kratkom razdoblju
  • nedozvoljeni minus po računu
  • nepodmireni dugovi ili neredovita plaćanja dospjelih rata kredita, što dovodi do dugova po kreditnim obvezama

 

Mali rječnik pojmova:

Poslovni plan – dokument koji sadrži detalje budućeg poslovnog pothvata. Izrađuje se kako bi se predvidjela buduća događanja i načini prilagodbe poslovanja uvjetima u okruženju. Ispravnim korištenjem metodologije izrade plan pomaže poduzetniku pri razradi ideje, a njime se ujedno provjerava njezina izvedivost i isplativost.

Novčani tok – odražava kretanje gotovine u poslovanju poduzeća, odnosno razliku između novčanih primitaka i izdataka.

Kreditno izvješće – predstavlja činjenični i računski prikaz zaduženosti, rizičnosti, kreditne sposobnosti te drugih financijski bitnih pokazatelja o klijentu. Ne sadrže nikakve preporuke ili vrijednosne prosudbe nego se tu nalaze podaci o vrsti, iznosu i urednosti izvršavanja novčanih obveza, primjerice kredita, kreditnih kartica, prekoračenja po računima, leasingu; dužničkom statusu klijenta, to jest je li klijent glavni dužnik, sudužnik ili jamac,  te zahtjevima za odobrenje novčane obveze.

Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK) – omogućuje obradu, razmjenu i objedinjavanje podataka o novčanim obvezama  fizičkih i pravnih osoba. Pod novčanim obvezama podrazumijeva se zaduženost klijenata kod kreditnih i financijskih institucija te drugih vjerovnika po kreditima, kreditnim karticama, prekoračenja po računima, leasingu itd.

 

KREDITI ZA UNAPREĐENJE TURISTIČKE PONUDE

Planirate li otvoriti slastičarnicu ili imate neku drugu uslugu koju biste željeli ponuditi turistima? Erste banka malim poduzetnicima nudi i kredite za pripremu turističke sezone. Naime, svjesna kratkotrajnosti sezone kao glavne prepreke u poslovanju turističkih djelatnika, banka individualnim pristupom i fleksibilnošću ponude nastoji naći optimalno rješenje za njihovo poslovanje. Tako uz povoljnije uvjete i duže rokove kreditiranja, i do 15 godina, nudi širok spektar usluga platnog prometa, kao i cijelog niza drugih proizvoda i usluga. Pored toga, omogućuje i pristup sredstvima koje nudi u  suradnji s drugim financijskim i državnim institucijama, kao što su HBOR, HAMAG Invest i EIB te lokalni projekti razvoja u suradnji sa županijama i državnim ministarstvima. Ovime omogućuje nova ulaganja, kao i proširenje postojećih kapaciteta, podizanje kvalitete usluge te uvođenje novih sadržaja.

Ponuda za pripremu turističke sezone do 30. srpnja 2014.

Ugovorite kredit namijenjen malim poduzetnicima za potrebe pripreme turističke sezone do 30. srpnja te iskoristite pogodnost od 0,5 postotnih poena niže naknade za obradu kredita. Kako biste iskoristili navedene Erste pogodnosti, posjetite najbliži Poduzetnički centar, gdje će vam financijski zastupnici sa zadovoljstvom pružiti sve potrebne informacije. Popis Poduzetničkih centara i kontakte možete pronaći na web stranici www.erstebank.hr.