Izrasla 12. generacija fragmentaša

Iako je natječaj već u zrelom, 12. izdanju, mladi, perspektivni, zanimljivi i poticajni umjetnici koji svake godine pojačavaju zajednicu fragmentaša čuvaju svježinu, entuzijazam i relevantnost ‘Erste fragmenata’, u sklopu kojih Erste banka od 2002. g. otkupljuje umjetnička djela studenata akademija likovnih umjetnosti i umjetnika do 30 godina starosti. Nedavno su odabrani i likovni radovi ovogodišnjih autora.

12728901_826275737483981_3030000474290053106_n

Stručno povjerenstvo u sastavu voditelj Galerije Matice hrvatske i Galerije Kranjčar Vanja Babić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, samostalna kustosica i producentica za suvremenu umjetnost, predsjednica udruge Nomad Vanja Žanko, akademski slikar i fragmentaš Sebastijan Dračić  i voditeljica projekta Antonia Jurić ove je godine imalo zahtjevan i odgovoran zadatak selekcije radova za otkup među čak 250 pristiglih prijava.

Odabrani su radovi sljedećih autora:

Igor Ilić

Alen Kasumović

Ana Kovačić

Mia Maraković

Vida Meić

Ivana Pipal

Anita Prša

Lana Stojićević

Ivana Tkalčić

Više informacija o otkupljenim radovima, kao i mladim autorima koji stoje iza njih, možete doznati u rubrici #gledaj na našoj stranici Urbanka.hr.

i sami ćete ubrzo imati priliku preko Urbankine facebook stranice dati glas otkupljenom radu koji ostavi najveći dojam na vas. Autor rada koji prikupi najviše vaših lajkova osvaja titulu  „miljenika publike“ i novčanu nagradu od 3000 kuna.

Sve fragmentaše, sadašnje, nekadašnje i buduće, kao i sve prijatelje našeg projekta i ljubitelje kulture pozivamo na otvorenje izložbe „Erste  fragmenti 12“ u ponedjeljak, 30. svibnja 2016., u 18 sati u Galeriji Kranjčar (Kaptol 26, Zagreb). Ondje ćete moći pozdraviti stipendisticu ili stipendista s likovne akademije koje ćemo podupirati tijekom iduće godine, kao i razgledati sve otkupljene radove te doznati koji je rad osvojio glavnu nagradu i priliku da se iduće godine predstavi publici samostalnom izložbom u Galeriji Kranjčar.

Naime, pobjedniku natječaja, po izboru stručnog povjerenstva, bit će dodijeljen Erste Grand Prix te novčana nagrada vrijednosti 10.000 kuna. Uz to, proglasit će se i „miljenik publike“, autor čije je djelo dobilo najviše lajkova publike na Facebook stranici

Kultura rijetko poznaje lagodna vremena, no po ‘Erste fragmentima’ i ove se godine može posvjedočiti da  talenta, volje, želje i potencijala među mladim hrvatskim umjetnicima – ne nedostaje.