A kao…. avansno plaćanje, B kao… bilanca, C kao… cent, Z kao Zzzz…

IMG_9002

Od avista štednje do žiro računa, svijet financija prepun je pojmova i definicija koje nam zvuče kao strani jezik, neovisno o dobi. Umjesto hvatanja za glavu ili posezanja za rječnikom kako biste svome djetetu približili sveprisutni svijet novca, posjetite Tehnički muzej u Zagrebu, Savska cesta 18 i u sklopu interaktivne izložbe „Abeceda novca“ učinite to na nov, zabavan i zanimljiv način. A vjerujemo da ni vi nećete odoljeti pridružiti se mališanima na putovanju kroz deset interaktivnih postaja te i sami naučiti nešto novo. Doznajte svoju visinu u kovanicama, tiskajte novčanice, ispirite zlato, otkrijte kako se formira cijena proizvoda i što se nalazi u sefu u banci. Razvijte u djeci svijest o različitim gospodarskim prilikama njihovih vršnjaka diljem svijeta, kao i o tome kako se štedi, a kako otplaćuje kredit te zašto promatranje oblaka nemjerljivo više vrijedi od Midina dodira koji sve pretvara u zlato.

A kao… Aktivna otplata kredita pedaliranjem sobnog bicikla.

B kao… Bacanje novca kroz prozor u sobi luksuza.

C kao… cijena fair trade banane.

Č kao… čokolada koja je u prošlosti služila kao sredstvo plaćanja.

Do 10. siječnja 2016. iskoristite priliku i povedite djecu na ovu jedinstvenu izložbu u ovom dijelu Europe te zajedno ovladajte financijskim pravopisom!

IMG_9266Izložbu su inicirale Erste Group i Erste banka, a osmislili su je i postavili dječji muzej FRida&freD iz Graza te Zoom Kindermuseum iz Beča. Do sada se, osim u Austriji, mogla razgledati i u Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, gdje ju je pogledalo oko 150 tisuća posjetitelja.

Može se razgledati u zagrebačkom Tehničkom muzeju Savska 18, od utorka do petka od 9 do 17 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati, dok je muzej ponedjeljkom i blagdanima zatvoren. Cijena ulaznice je 15 kn.