Ivano Balić: “Stalo nam je da se djeca uključe u rukomet i da jednog dana krenu stopama brojnih rukometnih velikana”

Znajući koliko je važno baviti se sportom još u dječjoj dobi, Erste banka se kao generalni sponzor pridružila Erste rukometnoj ligi Dalmacije, čiji su osnivači legende nacionalnog i svjetskog rukometa Ivano Balić i Petar Metličić. Liga je namijenjena osnovnoškolcima od 2. do 7 razreda te polaznicima rukometnih škola s područja Dalmacije, ali i šire. Ovo je ujedno bio povod za razgovor s Ivanom Balićem, koji nam je prokomentirao i stanje u hrvatskom sportu danas.

Kako ste došli na ideju osnovati ligu?

Svaki sport ima organizirana natjecanja, i za djecu i za odrasle. Sve nacionalne lige pod ingerencijom su nacionalnih sportskih saveza, pa je tako i naš sport pod okriljem Hrvatskog rukometnog saveza. Natjecanja i nastupi uvjetovani su i finacijskim ulaganjima, a naše lige su isključivo državne. Mi smo se odlučili pokrenuti projekt koji će omogućiti klubovima i školama da imaju jedan drukčiji oblik natjecanja, ovaj turnirski, a sve pod pokroviteljstvom našeg kluba i Erste banke. Pritom mislim na cjelokupnu organizaciju i financiranje.

Kome je liga namijenjena?

Liga je namijenjena dječacima i djevojčicama, početnicima i natjecateljima, svoj djeci iz školskih i sportskih klubova, svima koji žele poduprijeti bavljnje sportom kao važnom društveno odgovornom disciplinom.

Naziv lige je Erste rukometna liga Dalmacije. Zašto ste se odlučili osnovati regionalnu ligu?

Erste liga Dalmacije, zvuči mi regionalno (hahahhaha), ali ne bih je nazvao čisto regijom jug. Uključit će se djeca s rubnih dijelova Dalmacije, iz Gospića, Ogulina, ako pridodate tu i otoke, pa Dubrovnik… Djeluje i više od same dalmatinske regije. Primarni cilj je povećati broj utakmica za najmlađe, uključiti i djecu iz škola koja se još ni ne bave rukometom ili se bave nekim drugim sportom, ali uvijek mogu izdvojiti vrijeme za odlazak na turnir u Šibenik, Dubrovnik, Zadar ili Split.

Nedavno je završilo Europsko rukometno prvenstvo, na kojem je Hrvatska zauzela peto mjesto. Što treba napraviti da reprezentacija ponovno kandidira za odličja?

Hrvatska je uvijek u vrhu i ovo peto mjesto to govori. Naravno da su odličja pokazatelj visoke kvalitete. Mi imamo potencijal, imaju ga i drugi, a da bi ostali u borbi za odličja treba više ulagati u mlade igrače koji će dugoročno biti sposobni ostvarivati željene rezultate.

Surađujete li s reprezentacijom?

Nisam više u krugu onih koji se bave reprezentacijom, sada sam isključivo vezan za Akademiju BM, u Splitu se uvijek radilo na stvaranju rukometnih temelja. Mislim da i sa ovim projektom potvrđujemo koliko nam je stalo da se djeca uključe u rukomet i da jednog dana krenu stopama brojnih splitskih rukometnih velikana.

Kakvo je stanje u hrvatskom sportu općenito i koja su moguća unapređenja?

Sport u Hrvatskoj je na prekretnici, bez jasnih ciljeva. Da bismo se oporavili i krenuli naprijed, sportu trebaju sponzori koji će ulagati u mlade stručnjake i igrače, u bolju infrastrukturu, nacionalne kampove. Nama se događa da djeca iz Hrvatske odlaze. Ulaganje i jasni kriteriji potrebni su da možemo u narednom razdoblju doći do potrebnog kontinuiteta i napretka, a samim time i boljih rezultata.

I za kraj…

Vjerujemo kako naša inicijativa u teškim vremenima može svima pokazati da se mogu pronaći instrumenti za uključivanje djece i mladih u sport, a koji se ne smije gledati kroz prizmu nacionalnih rezultata, već kao na kulturu življenja jedne sportske nacije.

O Erste rukometnoj ligi Dalmacije…

Osnivačima lige je želja potaknuti djecu na bavljenje sportom i motivirati ih da se uključe u rukometne klubove, kao i sama promocija rukometa u Dalmaciji. Liga će obuhvatiti četiri kvalifikacijska turnira u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, pri čemu će se završni turnir održati u Splitu, dok će se u svakom gradu održati između 60 i 80 utakmica. Pored lokalnih gradskih škola i rukometnih klubova, na turniru će sudjelovati i djeca iz šireg područja. Tako će Zadar obuhvatiti škole i klubove s područja Gospića, Benkovca i Biograda,  Šibenik iz Vodica, Trogira i Kaštela, Split iz Sinja, Omiša i Makarske dok će Dubrovnik obuhvatiti škole i klubove iz Opuzena i Metkovića. Utakmice će se igrati od veljače do svibnja, dok će završni turnir biti odigran u Splitu u svibnju.