IGOR STREJČEK: RAZVOJEM DIGITALNIH PROIZVODA BITI TAMO GDJE SU KLIJENTI

strejcek

Zašto je važno s klijentom biti u interaktivnom odnosu i omogućiti mu pristup uslugama i proizvodima banke kad i gdje želi…, o podršci IT start-up projektima te je li hrvatsko tržište informatičkih start-upova konkurentno na tržištu, razgovarali smo s Igorom Strejčekom, direktorom Direkcije distributivnih kanala Erste banke.

Kada razvijate novi proizvod, koja vam je osnovna linija vodilja?

Nastojimo osigurati jednostavan pristup našim proizvodima te biti s klijentom u interaktivnom odnosu. Naime, dvosmjerna komunikacija nam omogućuje da saznamo nama korisne informacije o tome što klijenti žele da unaprijedimo, s čime nisu zadovoljni, što im se sviđa. Bili smo prva hrvatska banka koja je uvela Facebook, a potom i uslugu chat te virtualnu poslovnicu. Ovdje susrećemo naše klijente i dobivamo potrebne informacije. Ponekad njihove želje možemo uistinu brzo realizirati, a ponekad ne brzo kako bismo željeli. Posljedica slušanja naših klijenata je permanentno unaprjeđenje postojećih i uvođenje novih proizvoda.

Upravo ste razvili Redomat aplikaciju za pametne telefone, a uveli ste i neke druge jedinstvene proizvode.

Prvi smo integrirali pojam online i offline dućana uvođenjem nove Erste Maestro PayPass Display kartice. Naime, ova je kartica podjednako namijenjena sigurnom kupovanju na web prodajnim mjestima kao i u najbližoj trgovini prehrambenih proizvoda.

Prije nekog vremena smo uslugu mBanking unaprijedili dodatnom opcijom Slikaj i plati, a koja omogućuje plaćanje mjesečnog računa jednostavnim fotografiranjem uplatnice. Ovo su klijenti prepoznali i korištenjem nas nagradili. Do kraja prošle godine naše je mBanking usluge koristilo skoro 37.900 korisnika, što je više od 48 posto, nego godinu ranije. Tijekom godine udvostručen je i broj transakcija koje su premašile brojku od 162.500, pri čemu se udvostručila i njihova vrijednost, u odnosu na godinu ranije te je dosegla brojku od 133,4 milijuna kuna. 

U suradnji s BeeOneom iz Beča, upravo smo uveli aplikaciju za pametne telefone Redomat. Njome smo željeli klijentima omogućiti, da ako moraju ići u poslovnicu, da to obave kad njima odgovara te mogu planirati svoje dragocjeno vrijeme bez čekanja u redovima. Aplikacija im omogućuje da putem pametnog telefona uzmu broj listića kojeg su inače uzimali u poslovnici te saznaju koji su na redu. Osim toga, mogu saznati i u kojoj je poslovnici manja gužva. Naravno, dok završavamo jedan proizvod već smo u razvoju slijedećeg.

Postoji li tzv. digitalna strategija banke?

Postoji i aktivno ju provodimo. Naime, nastojimo razvojem digitalnih proizvoda biti tamo gdje su naši klijenti i, kao što sam već rekao, s njima ostvariti otvorenu dvosmjernu komunikaciju. Sve već broj naših klijenata aktivno koristi tablete, pametne telefone, računala. Njima želimo omogućiti da uslugama i proizvodima banke pristupe kad su im oni potrebni i kad to žele. Važno je da su proizvodi jednostavni i sigurni te da klijentima pružaju korisne informacije. Sve ovo objedinjeno važno je i s aspekta ostvarenja novih prihoda.

Koliko se grana digitalnog bankarstva razlikuje od tzv. klasičnog bankarstva?

U odnosu na klasično bankarstvo rekao bih da ima malo višu frekenciju i da brže diše. Ipak treba reći, da unatoč brzom razvoju novih tehnologija, banka nema u planu kompletno prebacivanje svojih klijenata na digitalne tehnologije. Mi nastojimo pratiti naše klijente i prilagoditi se njihovom ritmu Kako naši klijenti prelaze na nove tehnologije, tako i mi razvijamo nove aplikacije koje im činimo odmah dostupnima. Treba istaknuti da digitalne tehnologije imaju ulogu integratora je nam omogućuju da saznamo putem raznih kanala što je to što našim klijentima treba.

Surađujete i s vanjskim partnerima. O čemu se radi?

Tako je. Erste banka razvoj svojih proizvoda temelji i na suradnji s vanjskim partnerima. Riječ je o mladim, agilnim ljudima sa svježim idejama, koji imaju sposobnost njihove brze realizacije. Ovdje oni sami predstavljaju nove ideje. U suradnji sa ZIP-om, čiji smo ujedno i glavni sponzor te Infinumom, PhotoPayom, Digitalnim Mobilnikom, itd. razvijamo nove ideje, a ujedno pomažemo i start-upovima da razvijaju poslovanje.

Kako funkcionira suradnja sa ZIP-om?

Tijekom 6 mjeseci novi start-upovi razvijaju svoju ideju. Tri mjeseca nakon što su ušli u inkubator, sastaje se mentorska komisija koja tada daje ocjenu razvija li se ideja u poslovno održivom smjeru. Primjerice, ako je ideja u osnovi dobra, ali treba doradu, komisija daje smjernice što treba učiniti da njezin daljnji razvoj krene u pravom smjeru. Potrebno je istaknuti kako kroz ovakav način suradnje, ovi mladi ljudi, uz vrlo važno iskustvo programiranja, nauče razmišljati i o poslovnoj strani same ideje. Osim toga dobivaju i daljnju referencu koja im omogućuje da svoje znanje dalje prodaju. Naša suradnja s inkubatorima traje već treću godinu s uključenih 6-7 timova s 3-4 člana. Ukupno je do sada bilo uključeno oko 220 mladih ljudi.

Kako dolazite na ideju za novi proizvod?

Za razvoj novih proizvoda važna je dvosmjerna komunikacija. Ponekad banka dođe s prijedlogom proizvoda koji bi se mogao razviti, ponekad ideja dođe kao produkt razvoja u inkubatoru, odnosno kroz suradnju s ovim mladim ljudima. Primjer je organizacija Hackathona koji se organizira jednom godišnje. Ovdje banka timovima zada užu ili širu temu što želi da timovi tijekom 24 sata razviju. Banka najbolje timove i nagrađuje, ali ne ulazi nužno u poslovan odnos.

Kako hrvatsko tržište start-upova stoji u odnosu na svijet i možemo li se mi uopće mjeriti s njima?

Iako se vide određeni pomaci, u odnosu na svjetsko tržištu, Hrvatska u dijelu podrške IT start-upova jako zaostaje. Primjeri su veliki gradovi kao što su Berlin, London i drugi, gdje gradovi strateški podržavaju ovakav način poslovanja i potiču mlade ljude da realiziraju svoje ideje, jer one u konačnici bitno doprinose razvoju ekonomije tih zemalja. U Hrvatskoj zasad nije tako, ali radimo na tome da to promijenimo.

Erste banka Hrvatska je među najaktivnijim članicama Erste grupe i po tome se i ističe. Primjerice, u Beču posluje BeeOne kao posebno poduzeće unutar grupe koje je kolektor svih ideja vezanih za digitalno bankarstvo te sudjeluje u razvoju tih proizvoda na razini grupe. Mi smo tu kao članica grupe iznimno aktivni.

Postoji li prostor na ovom velikom tržištu za naše stručnjake?

Naravno. Osim odličnog znanja koji naši mladi ljudi stječu na fakultetima računarstva širom Hrvatske, FER, FOI i mnogi drugi, oni su i financijski isplativiji od stranaca. IT sektor je kao nova grana industrije na našem tržištu konkurentna i izvan granica Hrvatske. Možda nismo konkurentni u nekim klasičnim industrijskim granama privrede, ali u sektoru IT-a smo jako konkurentni svojim znanjem te nižom cijenom usluge. Osim toga, ova industrija bilježi veliki rast i radi se o cijelosti novoj industriji koja će se i dalje ekspanzivno širiti.