Franko Andrijašević: – U ovom trenutku ne razmišljam o prodaji u inozemstvo…

Krajem godine nogometaš HNK Rijeke Franko Andrijašević proglašen je najboljim igračem HNL-a prema izboru Kapetani biraju. Franko se trenutačno s Rijekom bori za osvajanje naslova prvaka, na što je u cijelosti fokusiran. Iznikao je u Hajdukovoj školi nogometa, ali nakon tri velika hrvatska kluba svoje mjesto je pronašao na travnjaku Rujevice, pa i ne čudi da mu je nedavno upućen i predpoziv za igranje u reprezentaciji.

Krajem prošle godine proglašeni ste najboljim igračem HNL-a prema izboru Kapetani biraju. Kako ste se osjećali i koje trenutke svoje igre možete posebno istaknuti?

U Rijeci se najbolje osjećam, zasluga za ovu nagradu ide cijeloj ekipi koja me odlično prihvatila. Naravno da pamtim neke važne pogotke, ali prije svega pamtim važne pobjede koje je Rijeka ostvarila ove sezone, jer na kraju svega, svi smo na travnjaku zaslužni za uspjehe, kao što smo i svi odgovorni za poraze. Kad sam došao u Rijeku, vidio sam da je atmosfera odlična i da su suigrači sjajni. Rijeka mi je pružila priliku, a nagrada Kapetani biraju dokaz je da je cijela momčad igrala izvrsno, a kao što se kaže – ekipa na kraju izbaci pojedinca.

Istodobno s dodjelom nagrade i izbornik Čačić Vas je pozvao da se pridružite reprezentaciji u Kini…

Uvijek mi je bila čast zaigrati u kockastom dresu, od mlađih selekcija pa sve do nastupa za prvu selekciju. Presretan sam, poziv u reprezentaciju najveća mi je čast i najveće priznanje u dosadašnjoj karijeri! Zahvaljujem svima, posebno HNK Rijeka i suigračima. Na meni je da nastavim raditi i pružati maksimum u dresu Rijeke i vjerujem da će biti još prilike igrati u dresu reprezentacije.

Svoj ste nogometni put gradili preko Hajduka, Dinama, Lokomotive i, sada, Rijeke. Što je presudilo da ste baš u Rijeci pronašli dobitničku kombinaciju i postali najbolji igrač HNL-a?

Moja je jedina želja bila igrati nogomet. U srpnju prošle godine potpisao sam za Rijeku kad sam stvarno bio u teškoj životnoj i profesionalnoj situaciji. Stigao sam u Rijeku, gdje sam prekrasno dočekan i pogledajte gdje smo sada! Najbolji dokaz da se rad uvijek isplati.

Prvi smo na tablici i borimo se da postanemo prvaci. U finalu smo Kupa, a ja sam dio te ekipe. Jasno vam je da me ništa drugo ne zanima osim toga. Svi smo okrenuti uspjehu kluba, a što će biti, vidjet ćemo…

Karijerni put nogometaša iz HNL-a vrlo se često nastavlja odlaskom u neku inozemnu ligu. Imate li i Vi takve ambicije i vidite li se u nekoj od liga petice?

Kad sam bio mlađi, mislio sam da se treba prodati u inozemstvo, ali s vremenom sam shvatio kako je važno biti tamo gdje se dobro osjećaš. U ovome trenutku ne razmišljam o tome. Ne zamaram se transferom, želim što više napraviti s Rijekom i na to sam fokusiran. Moram ići korak po korak. Ne treba preskakati faze u razvoju nogometaša, treba biti strpljiv i vjerujem da će onda sve doći na svoje.

Erste banka financijski podupire rad Nogometne škole HNK Rijeka. I Vi ste odrastali u jednoj takvoj školi, ali onoj Hajduka u Splitu. Kako gledate na kvalitetu hrvatskih nogometnih škola i na njihovu važnost?

Svakako najvažnija su ulaganja u školu nogometa. Tu se djeci osim nogometnog znanja usađuju i neke druge vrijednosti, vrline – kao što su prijateljstvo, sportsko nadmetanje s uvažavanjem protivnika, timski rad, odgovornost… Bavljenje sportom donosi puno prednosti za djecu. Naravno, nije moguće da svi igrači postanu profesionalci, ali sva djeca kroz školu nogometa i bavljenje sportom mogu naučiti mnoge važne stvari i steći važne za život važne navike.

HNK Rijeka je vrlo ozbiljan kandidat za naslov prvaka u ovoj sezoni. Kakvo je općenito ozračje u svlačionici i što vidite kao ključ osvajanja titule?

Atmosfera u svlačionici je izvrsna. Ali mi moramo stajati čvrsto na zemlji i igrati utakmicu po utakmicu. Nema opuštanja! Za nas je svaka utakmica “derbi” i moramo ući maksimalno koncentrirani u svaki susret. Ima još puno utakmica do kraja sezone i, kao što uvijek naglašavamo, nakon 36. kola ćemo podvući crtu.