Fragmentašica Ivana Franke u Muzeju suvremene umjetnosti

Umjetnica ambijentalnih instalacija kojima diskretno, ali upečatljivo, intervenira u već zadane prostorne situacije. Bjelina i fragilnost njezinih složenih struktura, osim formalno-prostornih, posjeduje i stanovite simboličke kvalitete – ovim riječima opisan je rad Ivane Franke, prepoznat u sklopu drugog izdanja Erste fragmenata 2003.

Umjetnica se u međuvremenu profilirala u međunarodnom kontekstu. Živi i radi u Berlinu te izlaže diljem svijeta, a i predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2007. U svojem umjetničkom radu istražuje suodnos ljudske percepcije, spoznaje i okoline, s fokusom na granice vizualne i prostorne percepcije.

No, kao i 170 autorica i autora čiji su se rani radovi našli u Erste zbirci, odabranih u sklopu godišnjeg natječaja kojim Banka otkupljuje radove mladih likovnih umjetnika do 30 godina, i Ivana Franke prije svega ostaje naša fragmentašica. Banka je stoga s veseljem podržala Ivaninu veliku izložbu Strujanje percepcije (svemir misli), koja se mogla razgledati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu do 20. kolovoza 2017.

Ako niste bili u prilici posjetiti izložbu, radove Ivane Franke možete vidjeti i šećući Zagrebom. Jedan se trajno nalazi ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Aveniji Dubrovnik, a jedan se – izrađen za taj prostor i posebno izražajan noću – možete otkriti u izlogu Erste poslovnice u Vlaškoj 50 a u Zagrebu.

Ostala djela iz Erste zbirke – radovi s umjetničkih početaka u međuvremenu priznatih i poznatih imena domaće umjetničke scene,  kao i onih koja će to tek postati – mogu se pronaći na više od 130 Erste poslovnica diljem zemlje.