Erste Plavi najbolje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima Istočne Europe

Erste d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima (Erste Plavi) osvojilo je Institutional Investor Peer to Peer nagradu za najbolje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima Istočne Europe. Nagradu je u 2017. godini 17. svibnja dodijelio Institutional Investor Institute. O kakvoj je nagradi riječ otkriva Senka Fekeža Klemen, članica Uprave društva.

O kakvoj je nagradi riječ?

Ova se nagrada dodjeljuje na temelju glasova struke društvima za upravljanje mirovinskim fondovima kojima inovativni pristup u upravljanju imovinom značajno doprinosi poslovnim rezultatima.

Koje su aktivnosti dovele do ostvarivanja iznimnih rezultata?

Uvođenjem novog softvera za upravljanje rizicima dodatno su poboljšani mjerenje i praćenje tržišnih rizika te analiza ostvarenih rezultata. Svoju inovativnost Erste Plavi je potvrdio i prvim online zahtjevom s potpuno digitalnim načinom učlanjenja u dobrovoljni mirovinski fond. Popunjavanjem zahtjeva automatski se generira uplatnica s 2D kodom, koja se jednostavno plaća mobilnim bankarstvom – “Slikaj i plati”.

Modernizirali ste i postojeću web stranicu.

Tako je, modernizirana je i web stranica tako da na jednostavan način prikazuje sustav obvezne i dobrovoljne mirovinske štednje, pomaže odabrati najbolje opcije obvezne mirovinske štednje te nudi korisne alate koji interaktivno educiraju klijente o važnosti dobrovoljne mirovinske štednje. Web alati pomažu i u planiranju dodatnog izdvajanja za mirovinu i odabiru odgovarajućeg štednog modela.

Koliko je prošla godina bila uspješna za poslovanje Društva?

Za Erste Plavi mirovinske fondove 2016. godina bila je iznimno uspješna što pokazuju i najviši ostvareni prinosi u  kategorijama A i C obveznih fondova, dok je Erste Plavi Expert zabilježio najviši prinos u kategoriji otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova na domaćem tržištu. Prinosi su se kretali u rasponu 6-13%, ovisno o vrsti fonda.

Kako ovi rezultati utječu na Vas i Vaš tim?

Jako smo ponosni na naša postignuća, a posebno na prinose koji su značajno uvećali mirovinsku štednju naših članova. Uvođenjem novih financijskih instrumenata i modela dodatno smo unaprijedili proces ulaganja.