Erste banka prva na tržištu prihvatila Reenova+ program EBRD-a

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) provodi programe energetske učinkovitosti u 24 zemlje, pri čemu je u te programe, ukupne vrijednosti veće od četiri milijarde eura, uključeno više od 100 financijskih institucija. Erste banka je prva banka u Hrvatskoj, koja je prepoznala vrijednost  ovog programa te da se kao prva Banka u Hrvatskoj priključila programu Reenova+, namijenjenom poticanju ulaganja u stambenu energetsku učinkovitost građana. Putem programa može se zatražiti kredit, primjerice za toplinsku izolaciju zidova, nove prozore, nabavu energetski učinkovitijih kućanskih ili kupaonskih uređaja. Samo ulaganje donosi i višestruke uštede na energiji u budućnosti jer vlasnicima može smanjiti potrošnju za deset do čak 50 posto od sada potrošene energije.

s1

Program Reenova+ trebao bi potaknuti energetsku obnovu, nudeći istodobno financijska i tehnička rješenja putem online izbornika na web stranici programa reenovaplus.hr, na kojoj se nalazi popis raznih energetsko prihvatljivih proizvoda.

Sredstva se mogu koristiti za građevinske radove, primjerice ugradnje novih prozora ili materijala za toplinsku izolaciju krova i fasade. Isto tako, njima se može unaprijediti sustav grijanja u objektu, primjerice korištenjem solarnih sustava za grijanje vode, nabavkom toplinskih pumpi ili ugradnjom energetski učinkovitih radijatora. Pored toga, mogu se koristiti i za ekološki prihvatljive klima uređaje, te za nabavku kućanske bijele tehnike, poput hladnjaka, perilice rublja ili perilice posuđa najvišeg A+++ energetskog razreda.

U sklopu Reenova+ programa Erste banka će od 6. lipnja 2016. u svojoj ponudi imati potrošačke EKO kredite, namijenjene za kupnju energetski učinkovitih proizvoda, poput uređaja A+++ razreda, kupnji prozora s toplinskom izolacijom i sl., odobrenih od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Osim za ostvarenje energetskih ušteda u domu, krediti se mogu iskoristiti za vikendice ili apartmane.

Za sve one koji planiraju manja ulaganja u energetsko opremanje doma, od lipnja će moći zatražiti Mini Eko potrošački kredit u iznosu od 100,00 do 2.000,00 eura te uz rok otplate do dvije godine. Mini krediti se odobravaju uz fiksnu kamatnu stopu već od 5,90%, pri čemu se na obradu kredita ne naplaćuje naknada. No, to nije sve, jer se ovaj kredit odobrava bez zadužnice i izjave o zapljeni primanja.  Ovi krediti namijenjeni su kupnji proizvoda definiranih popisom REENOVA+ programa i u cijelosti se moraju iskoristiti za ovu namjenu, pri čemu se odobrena sredstva uplaćuju na račun prodavatelja temeljem predračuna.

EKO potrošački krediti namijenjeni su većim ulaganjima, poput promjene prozora, stavljanje fasadne izolacije, izolaciji krova, a odobravat će se u iznosu od 500,00 do 30.000,00 eura, te uz rok otplate od dvije do sedam godina. Kamatna stopa je cijelo vrijeme otplate kredita fiksna i kreće se od 5,90%, dok se naknada za odobrenje kredita ne naplaćuje. Za razliku od Mini kredita, 60% iznosa kredita mora se iskoristiti za definiranu namjenu, dok je 40% moguće iskoristiti za kupnju opreme koja nije definirana popisom EBRD-a, primjerice za ukrašavanje doma ili kupnju namještaja.