Diners Club – kartica koja je promijenila navike potrošnje

diners_ERSTESVIJETMogućnost plaćanja na milijunima prodajnih mjesta širom svijeta, sigurna kupnja na internetu i obročno plaćanje samo su neke pogodnosti kreditnih kartica kojima se redovito koristimo, a dijelom ih i podrazumijevamo.

Sve je počelo prije šezdeset godina kad je američki poslovni čovjek Frank McNamara nakon poslovne večere u restoranu ustanovio da je zaboravio novčanik. Ovaj događaj potaknuo ga je na smišljanje kreditne kartice kojom će se plaćati umjesto gotovinom. Godinu poslije s partnerima je osnovao Diners Club Int., a spomenuta večera u anale je ušla kao „prva večera“. Danas ga povijest navodi kao jednog od 100 Amerikanaca koji su obilježili 20. stoljeće. U početku namijenjena plaćanju u restoranima, od kuda i naziv Diners Club, a potom u hotelima, zrakoplovnim kompanijama i za ostale usluge putovanja, ubrzo je njezina primjena proširena i za sve ostale svrhe plaćanja. Postala je toliko popularna da je i slavna Audrey Hepburn spominje u „Doručku kod Tiffanyja“. Danas su Diners kartice dio globalne Discoverove mreže i treći najrašireniji način plaćanja na preko 24 milijuna prodajnih mjesta u 180 zemalja svijeta i s milijunima korisnika.

Osim što je bila prva kartica u svijetu, bila je prva i na našem tržištu. Naime, prije točno četrdeset i pet godina, potpisom franšiznog ugovora s Diners Clubom Int., započelo je širenje Dinersove prihvatne mreže na području bivše države, a potom i izdavanje kartica. Ovo je ujedno bio i početak razvoja domaće kartične industrije, čiji je ekspanzivan rast u Hrvatskoj započeo devedesetih godina prošlog stoljeća.

Danas je nositelj hrvatske franšize kartična kuća Erste Card Club d.o.o., koja se ističe raznovrsnošću proizvoda i usluga namijenjenih privatnim i poslovnim korisnicima, što klijentima omogućuje da odaberu proizvod koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Primjerice, osim kartica čije pogodnosti samostalno osigurava, poput Standardne kartice, nudi i cobrand kartice koje izdaje u suradnji s partnerima. ECC aktivno surađuje i s lokalnim zajednicama, pa je sudjelovao i u razvoju gradske kartice Grada Rijeke. Riječ je o kartici koja, osim što korisnicima omogućuje upis prava riječkih gradskih usluga poputpokazne karte za javni gradski prijevoz ili plaćanja parkirne karte po povoljnijim uvjetima, zahvaljujući Dinersovoj platnoj funkcionalnosti omogućuje i plaćanja na prodajnim mjestima.

Diners kartice prihvaćene su i na iznimno velikom broju prodajnih mjesta u Hrvatskoj, kao što su maloprodajni lanci, trgovački i građevinski centri, osiguravajuće kuće i zdravstvene ustanove. S ciljem informiranja klijenata gdje mogu plaćati Diners karticom i ostvaritipogodnosti, razvijena je i posebna web stranica www.dinersposebnozavas.hr. Diners je bio prvi koji je počeo korisnike nagrađivati preko nagradnog programa, a prvi je uveo i aplikaciju za kontrolu potrošnje Diners ProFile. Sama aplikacija korisnicima daje uvid u sve troškove po kategorijama i podkategorijama potrošnje unazad 24 mjeseca. Osim statističkog pregleda potrošnje, korisnik može saznati prosječan iznos računa, kada je i na što najviše trošio i na kojim prodajnim mjestima. Budući da se troškovi poput struje, vode, grijanja, telefona itd., također mogu platiti Diners karticom, donosi uvid i troškove režija. Aplikaciji se može pristupiti unutar ECC On-line usluga, odnosno besplatno skinuti s Apple storea.

Za inovativnost proizvoda i rezultat poslovanja hrvatska franšiza je više puta nagrađivana. Tako je pet puta nagrađivana za plasman novog proizvoda, a triput je proglašena i najboljom franšizom EMEA regije. Ove godine su joj dodijeljene čak dvije nagrade: Best Corporate Performance i Best Small Franchise za poslovanje u Sloveniji. Inače, ECC-u je ovo već četvrta Best Corporate Performance nagrada, koja se dodjeljuje za rezultate ostvarene u segmentu poslovnih korisnika, pri čemu je bio i njezin prvi dobitnik. Ukupno je u 45 godina poslovanja Diners Club Int. hrvatskoj franšizi dodijelio 14 nagrada.