Damir Sesvečan: “Naši su gosti često umorni od putovanja.“

Svi koji često putuju znaju da, pored brojnih prednosti korištenja zračnog prijevoza, nerijetko čekanja u zračnim lukama znaju biti iscrpljujuća. Stoga Diners Club svojim članovima omogućuje da vrijeme provedu daleko od gužve, u nekom od 500 Airpot Loungeva širom svijeta. Opuštajući se uz kavu i internet, svoje vrijeme mogu provesti i u Diners Club Airport lounge salonu u zagrebačkoj zračnoj luci. Prostor salona je poseban i po zbirci aviona njegovog voditelja Damira Sesvečana, koji otkriva da su on i njegove kolege redovito i prvi susret stranih gostiju s Hrvatskom, ali i da često pomažu i domaćim putnicima na njihovom putovanju.

IMG_8586

Koje usluge pružate klijentima koji dođu u Diners Club Airport Lounge? Naši gosti su često umorni od putovanja, ili tek trebaju otputovati. Kako bi se osjećali ugodno kod nas mogu dobiti kavu ili čaj, odnosno sok i svoje vrijeme provesti na miru uz novine. Jedini smo izvan tranzita pa kod nas koriste Internet i osvježenje. Nerijetko nas posjećuju i svih oni koji su svoje karte kupili preko putničke agencije DC Travel, a jednostavnije im je ispis tih karata preuzeti ih tu kod nas u salonu. Sve usluge koje pružamo korisnicima Dinersa su besplatne, ali iako je naš prostor namijenjen ponajprije njima, usluge mogu koristiti i ostali putnici, ali tada uslugu normalno naplaćujemo.

Pored standardnih usluga koje nudite, pružate li vašim gostima još neke usluge? Mnogim turistima koji posjete Hrvatsku naše su zračne luke prvo što dožive. Stoga im mi dođemo kao svojevrsna ulazna vrata u zemlju. Našim gostima nastojimo pružiti i što više informacija koje ih zanimaju. Nerijetko od nas traže i informacije o hrvatskim odredištima na koja odlaze, pa se uvijek nastojimo za to pripremiti. Redovito ih zanima i Zagreb. Najčešće nas pitaju što vidjeti, gdje jesti, kako se zabaviti, koliko što košta…, pa smo u jednu ruku i informativni centar. Kod nas je moguće kupiti i zrakoplovne karte, pa dajemo i sugestije vezane za kupnju avio-karata. Onima koji su karte kupili u DC Travelu,  kupljene karte možemo zamijeniti za let preko neke druge avio-kompanije itd.

Tko su vaši gosti? Obično su to putnici koji dolaze u Zagreb i nastavljaju putovanje do svojeg odredišta, te naravno oni koji putovanje započinju iz Zagreba. Klijentela su nam i poslovni i privatni putnici, često i obitelji s djecom. Imamo i stalne goste, koji kod nas dolaze duži niz godina i koje već smatramo prijateljima. Naš salon je jedini izvan tranzita pa se kod nas mogu osvježiti i koristiti internet, a i radimo svaki dan od 8 do 8. Vodimo ii neke statistike koje nam otkrivaju kako nas posjećuju većinom domaći putnici, njih nešto manje od 70 posto, dok se ostalo odnosi na strane goste. Zanimljivo je i to da nas je najviše putnika prošle godine posjetilo u studenom, lipnju i rujnu.

Lounge krase i brojne makete aviona zrakoplovnih kompanija. O čemu je riječ? Ova je moja privatna kolekcija i doista je respektabilna. Trenutačno se u salonu nalazi 136 modela. Većinom sam ih kupio, što je iskreno rečeno vrlo skup hobi, a neke sam dobio. S velikom većinom kompanija čije maketa ovdje imam sam i letio. Puno sam proputovao, a na neka mjesta i više puta, pa mogu reći da sam svjetski putnik. Iskreni sam zaljubljenik u civilno zrakoplovstvo, i doista sam jako dugo u tom poslu. Vjerojatno bih da sam radio na željeznici skupljao vlakove.

Što se vaši gosti najčešće hvale, a što kritiziraju? Hvale uslugu koju im pružamo i osoblje salona. Zamjeraju nam relativno mali prostor, što je istina, ali taj nedostatak nastojimo umanjiti kvalitetom usluge. Kad nam kažu da su očekivali više prostora, uvijek im kažem da se mi ne možemo mjeriti sa salonima koji se nalaze u velikim interkontinentalnim zračnim lukama kao što su Frankfurt, Heathrow, Beč. Mi smo mali, ali smo tu i postojimo. Na svakom svom putovanju koristim usluge Airport Lounge salona, pa sam prošao kroz velik broj. Iz osobnog iskustva znam što nude, gdje se nalaze i kako doći do njih, pa kad znam kamo naši gosti putuju, često im mogu sugerirati kako najjednostavnije doći do njih.

S obzirom na događanja u svijetu, jeste li primijetili da putnici negdje radije putuju, a negdje ne? Naravno da u zračnoj luci osjećamo što se događa u svijetu. To se vidi i po broju putnika i po povećanoj sigurnosti u samoj zračnoj luci. Ali, unatoč svemu, poput pomoraca, putovati se mora. To je i najbolja investicija, nešto što  nikada ne možeš izgubiti.