Brže, više, jače! Počinje Erste Plava Liga!

Kvalifikacijskim natjecanjima u Osijeku i Splitu (27. i 28. travnja) započinje četvrta sezona Erste Plave lige, jedinstvenog atletskog natjecanja osmoškolaca na kojem je u prve tri godine sudjelovalo više od 12.000 učenika.

Kvalifikacijska natjecanja u sedam hrvatskih gradova, odlučit će finaliste koji će se natjecati na finalu lige, koja će se održati 6. rujna, uoči Hanžekovićevog memorijala. Na kvalifikacijska natjecanja mogu se prijaviti osnovnoškolci između 3. i 6. razreda svih hrvatskih osnovnih škola, a svoju brzinu, vještinu, preciznost i spretnost moći će iskazati u trkačkim, skakačkim i bacačkim disciplinama primjerenima njihovom uzrastu.

© G.I. Tepeš

© G.I. Tepeš

Ambasadori Erste Plave lige su najbolji hrvatski atletičari, među njima i hrvatska rekorderka na 100 i 100 metara prepone, Andrea Ivančević.  „Ove godine sam prvi put ambasadorica lige, jako sam sretna zbog toga i napravit ću sve da mladim atletičarima pokažem zašto je dobro biti u svijetu sporta. Ja u školskim danima nisam imala prigodu nastupati na sličnim natjecanjima i drago mi je da danas osmoškolci imaju tu mogućnost“, rekla je Andrea koje ove godine očekuje nastup na Europskom prvenstvu u Amsterdamu i Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Novi ambasador lige je i gimnastičar Mario Možnik, europski prvak u vježbanju na preči.„Ove godine dolazim na Europsko prvenstvo u Bern kao prvak Europe, dolazim tu titulu braniti i obraniti! No, prije toga na rasporedu je moje najdraže natjecanje, Svjetski kup u Osijeku. Budući da je tamo u srijedu i Erste Plava liga, doći ću i na to natjecanje i pozdraviti mlade atletičare.“

Natjecatelji će se moći družiti i  s ostalim ambasadorima lige: Blankom Vlašić, Sandrom Perković, Anom Šimić, Stipom Žunićem i Ivanom Horvatom

Natjecanja će se održati u:

Osijeku, 27. travnja

Splitu 28. travnja

Zagrebu zapad, 5. svibnja

Zagrebu istok, 6. svibnja

Puli 11. svibnja

Rijeci 12. svibnja

Zadru, 24. svibnja

Varaždinu, 31. svibnja

Kroz tri dosadašnje godine, na Erste plavoj ligi sudjelovalo je preko 12 tisuća natjecatelja. Prošle godine prijavio se rekordan broj natjecatelja, njih čak 4269, od kojih je 480 nastupilo na zagrebačkom finalu. Prvoplasirani i drugoplasirani u svakoj disciplini sudjelovali su 2. rujna na finalu Erste Plave lige, koje je održano u okviru Hanžekovićevog memorijala, najstarijeg sportskog natjecanja u Hrvatskoj i jednog od najjačih svjetskih atletskih mitinga Prošle godine finalisti su se družili s Asafom Powellom, trkačem koji je dvaput obarao svjetski rekord na 100 metara.

Sve detalje o natjecanjima te načinima prijave za sudjelovanje potražite ovdje.