Briga za djecu je naš najvažniji posao

Bojana Gregorić Vejzović, nagrađivana hrvatska glumica, UNICEF-ova je veleposlanica dobre volje za Hrvatsku od 2004. godine. U sklopu svoje plemenite misije kontinuirano sudjeluje u promicanju i podupiranju dječjih prava, posebice prava djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te u promicanju solidarnosti s najranjivijom djecom u Hrvatskoj i svijetu.  U sklopu suradnje Erste banke i UNICEF-a u promicanju programa Čuvari djetinjstva, razgovarali smo o tome zašto je briga za djecu naš najvažniji posao.

Photo-77

Iza Vas je vrlo uspješna kazališna i televizijska karijera. Briga o djeci često je dio Vaših stvarnih i izmišljenih uloga. Po Vašem mišljenju, što odrasli trebaju osigurati djeci kako bi ona izrasla u odgovorne i sretne ljude?  Moramo ih znati saslušati, čuti, uvažavati i s ljubavlju usmjeravati. Mi odrasli od njih učimo, saznajemo što smo previdjeli kao pojedinci, ali i kao društvo. ‘Mi smo lukovi s kojih su naša djeca odapeta kao strijele u budućnost’ i zato smo dužni osigurati im sutrašnjicu u kojoj će svoja krila moći raširiti i poletjeti u punom zamahu svog veselja i kreativnosti.

 Photo-15

Kao UNICEF-ova ambasadorica dobre volje često ste bili u mjestima gdje zbog teških socio-ekonomskih uvjeta sva djeca ne idu u vrtić, nemaju isti pristup uslugama kao djeca bogatijih obitelji i djeca u gradovima. Kako UNICEF doprinosi da se ta situacija promijeni? Posjećivanjem djece koja žive u tim krajevima postala sam svjesna stvarnosti u kojoj žive brojna djeca, daleko od životnih prilika. Njihov život postaje još teži u situacijama kada se dogode elementarne nepogode poput poplava. Sigurno se sjećate velikih poplava koje su 2014. pogodile Slavoniju i Pounje, a mnogu su djecu dovele u vrlo nezavidnu situaciju.  UNICEF je tada uz pomoć donatora pomogao djeci da kroz kreativne aktivnosti i igru prebrode teškoće koje su snašle njihove obitelji i cijelu zajednicu. Sama sam imala prilike uvjeriti se kako je djeci lakše prebroditi teške situacije u kojima su se našla uz igru, smijeh i veselje, a njihovo veselje i naša je snaga, kojom sve možemo prebroditi.

djetinjstvo_izlozba2-061014-rev

Što biste poručili onima koji žele dati svoj doprinos stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece u Hrvatskoj i svijetu, a nisu sigurni kako mogu pomoći? Bolji uvjeti odrastanja ujedno su i temelji za bolju budućnost i ostvarenje njihovih snova. Pružiti djeci ‘vjetar u leda’ može samo donijeti plovidbu u bolje i ljepše sutra. I zato od srca zahvaljujem svima koji već pomažu, a onima koji će se pridružiti savjetujem da postanu Čuvari djetinjstva jer će i njihov najskromniji doprinos mnogo značiti djeci kojoj je pomoć potrebna. Pozivam sve da posjete web stranicu UNICEF-a Hrvatska, gdje mogu dobiti više informacija o tome kako se priključiti zajednici Čuvara djetinjstva. Svaki vaš doprinos, pa i najmanji, može promijeniti dječje živote nabolje!