Bankarenje uz Erste mBanking

mbanking

Plaćanje mjesečnih računa fotografiranjem, jednostavnim odabirom opcije „Slikaj i plati“, samo je jedna od pogodnosti aplikacije za pametne telefone Erste mBanking. Prednosti ovakvog pristupa bankovnim uslugama, prepoznalo je skoro 37.900 korisnika, koji su na ovaj način obavili više od 162.500 platnih transakcija vrijednosti 133,4 milijuna kuna.

Želeći svojim klijentima omogućiti da bankovnim uslugama mogu pristupiti sa svojeg mobilnog uređaja kad njima to odgovara, bez obzira na mjesto i vrijeme, Erste banka je uslugu Erste mBanking razvila još 2005., dok je prije dvije godine aplikaciju nadogradila za iPhone i Android uređaje funkcionalnošću „Slikaj i plati“. Njome je omogućila plaćanje mjesečnih računa, primjerice režija domaćinstva, bez ručnog popunjavanja naloga za plaćanje. Kako bi se plaćanje obavilo, dovoljno je postaviti smartphone uređaj iznad desnog ili centralnog dijela uplatnice, odnosno iznad 2D bar koda kod nekih uplatnica.

Osim mogućnosti plaćanja s bilo kojeg računa u banci, Erste mBanking korisnicima nudi i pregled obavljenih plaćanja, kao mogućnost uvida u stanja svih korisnikovih računa otvorenih u banci. Uz platne funkcionalnosti, aplikacija omogućuje korisniku da sazna adresu najbliže poslovnice banke ili bankomata, pristupi tečajnoj listi i brojne druge funkcionalnosti. Funkcionalnosti aplikacije uključuju pregled lokacija najbližih poslovnica i bankomata, pristup tečajnoj listi i mnoge druge. Do kraja prošle godine prednostima bankarstva putem mobilnih telefona koristilo se 37.900 korisnika, pri čemu se njihov broj u odnosu na godinu prije povećao za više od 48 posto. U odnosu na godinu prije, prošle godine udvostručio se i broj transakcija, koji je dosegnuo 162.500. Tijekom 2013. udvostručila se i ukupna vrijednost obavljenih transakcija, koja je premašila 133,4 milijuna kuna.

Broj korisnika mobilnog bankarstva Erste banke značajno se počeo povećavati početkom 2012. godine, nakon što je klijentima ponuđena Erste mBanking aplikacija za iPhone i Android mobilne uređaje s pripadajućom opcijom plaćanja računa „Slikaj i plati“. U skladu s time, tržišni udio mobilnog bankarstva Erste banke, prema broju transakcija, značajno se povećao, s 0,45 %, koliko je iznosio krajem 2011. na gotovo 13 % na kraju 2013. godine. Prema statističkim podacima za 2013. godinu, vidljivo je da su korisnici mBanking usluge Erste banke u prosjeku mjesečno napravili oko 13.550 transakcija ukupnog iznosa od oko 11,1 milijuna kuna.