Abecedu novca razgledalo preko 20.000 posjetitelja…

Da djecu itekako zanima kako funkcionira svijet koji ih okružuje te koja je uloga novca, potvrđuje i broj od preko 20.000 posjetitelja edukativno-interaktivne izložbe o novcu „Abeceda novca“, koja se može razgledati u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Riječ je ujedno i o najposjećenijoj izložbi ovog muzeja, koja je zbog svojeg jedinstvenog koncepta podjednako pobudila zanimanje osnovnoškolaca, koji je razgledavaju ili grupno ili samostalno u pratnji roditelja, kao i učenika srednjih ekonomskih škola. Izložba je zbog velikog zanimanja i više puta produžavana, a moći će se razgledati do travnja 2017.

IMG_9266Što ovu izložbu čini toliko privlačnom? Prije svega to što teme koju djeca primjećuju u svojem svakodnevnom okruženju, pojašnjava na jednostavan, njima prihvatljiv način. Upućuje ih da kroz igru shvate kako novac utječe na njihov život i što njime mogu, odnosno s kojim se izazovima moraju suočiti da do njega dođu. Izložba prezentira 10 tema, koje su predstavljene kao posebne stanice. Primjerice, djeca uče što je kredit, kako funkcionira trgovina, značaj štednje, kako se ispire zlato…

IMG_9186

S obzirom da su djeca potrošači, da bi dobili uvid koliko im je novca potrebno da im postanu dostupne stvari koje žele i trebaju, uče o štednji te budžetu. Kako i sami često s roditeljima posjećuju trgovine, uče što je fer trgovanje, po čemu se razlikuju eko i ne-eko proizvodi, što su proizvodi s i bez marke, koja je razlika između prodajne i nabavne cijene, koja je uloga marže te kako trgovine zarađuju. Mogu se i „zaposliti“  u „banci“ te saznati sve o štednji, kamati, kupovati dionice ili otplaćivati kredit vožnjom bicikla.

Kako bi im predočila što realniju sliku svijeta, izložba djeci govori i o bogatstvu te o siromaštvu te na koji način novcem mogu podržati humanitarne projekte i pomoći djeci koja nemaju ono što oni imaju.

Ovo je prva izložba ovakve vrste u Hrvatskoj, a ista je postava dosad obišla Austriju, Slovačku, Češku, Rumunjsku i Srbiju te ju je pogledalo više od 150.000 posjetitelja. Inicirale su je Erste banka i Erste grupa u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom FRida & freD iz Graza

Izložba „Abeceda novca“ može se razgledati u Tehničkom muzeju, Savska cesta 18, Zagreb do travnja 2017. Otvorena je od utorka do petka od 9 do 17 sati, te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Snimku izložbe možete pogledati i na sljedećem linku: ABECEDA NOVCA_youtube.com.