10 savjeta prije putovanja zrakoplovom

Znate li koliko tekućine smijete u svojoj ručnoj prtljazi unijeti u zrakoplov i kako mora biti zapakirana,, kako naručiti posebnu vrstu prehrane ili odabrati mjesto u zrakoplovu, u koje države možete putovati s valjanom osobnom iskaznicom? Putnička agencija DC Travel pripremila je 10 savjeta koji vaše putovanje mogu učiniti ugodnijim te donijeti uštede.

1.     Provjera putne dokumentacije

 • Prije puta svakako treba provjeriti  je li za odredište potrebna viza te je po potrebi pribaviti;  provjeriti valjanost putovnice ili osobne iskaznice (ako se na odredište može s osobnom iskaznicom); provjeriti zrakoplovnu kartu te je li i koliko je dozvoljeno besplatne prtljage nositi u zrakoplov; otisnuti hotelske vouchere; raspitati se o transferima zračna luka-hotel.
 • Dobro je znati da u sve države članice EU hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, izdanom nakon 1. Siječnja 2013.,a što ujedno vrijedi i za putovanja u BiH, Albaniju, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju. Putovnica je potrebna ukoliko se presjeda u nekoj od nenavedenih država, primjerice u Švicarskoj.

2.     Pakiranje prtljage

 • Važno je znati da ručna prtljaga ne smije sadržavati nikakve oštre predmete kao što su nožići, škare i sl. te da tekućine (npr. parfemi) samo mogu biti zapakirane u bočicama od 1 dcl i to u prozirnoj vrećici.
 • Kako bi se izbjeglo plaćanje dodatne prtljage, potrebno je voditi računa o težini dozvoljene prtljage. U slučaju da se plaćanje dodatne prtljage ne može izbjeći, većina zrakoplovnih kompanija omogućuje uplatu preko svojih web stranica, gdje je cijena niža nego prilikom uplate u samoj zračnoj luci.
 • Potrebno je voditi računa i o klimatskim uvjetima na odredištu te tome prilagoditi odjeću spremljenu u prtljagu. Putuje li se iz toplijeg u hladnije podneblje, preporučljivo je topliju odjeću pripremiti u ručnoj prtljazi.

3.     Pravila kompanije vezana za kupljene zrakoplovne karte

 • Provjerite može li se karta mijenjati i  koliko unaprijed , obično je to moguće prije datuma navedenog na karti, te koji telefonski broj zvati u slučaju potrebe mijenjanja. Ako je zrakoplovna karta kupljena u agenciji DC Travel, agenciju se može kontaktirati e-mailom: travel@dctravel.hr

4.     Prijava u program skupljanja milja

 • Učlanite se u program skupljanja milja, ako kompanija kojom se leti sudjeluje u nekom od programa. Naime, frequent flyer programi poput Miles&Morea putnicima omogućuju da skupljene milje iskoriste za nagradne zrakoplovne karte, popuste na hotelski smještaj u velikim lancima itd. Nakon leta moguće je online provjeriti jesu li milje pribrojene.

5.     Posebne usluge u zrakoplovu

 • Prilikom rezervacije zrakoplovne karte za duge letove moguće je zatražiti vegetarijansku, vegansku ili drugu hranu. Ujedno je moguće unaprijed zatražiti i određeno sjedalo, pri čemu je potrebno znati da sve više kompanija tu rezervaciju naplaćuje. Besplatna rezervacija sjedala moguća je putem web check-ina, najmanje 24 sata prije leta. Time se može osigurati da cijela obitelj bude na okupu.

6.     Osigurati dovoljno vremena kako bi se na vrijeme stiglo u zračnu luku

 • Prije polijetanja zrakoplova na međunarodnim letovima  preporučljivo je u zračnu luku doći barem 1 i pol sat prije, dok je preporučeno vrijeme dolaska na domaćim letovima 1 sat prije polijetanja.

7.     Korištenje Airport lounge salona

 • U sklopu većine međunarodnih zračnih luka nalaze se saloni koji putnicima nude brojne pogodnosti. Diners Club Int., u suradnji s partnerima, članovima omogućuje ulazak u više od 500 salona, koji su smješteni u 312 zračnih luka u 100 zemalja svijeta. Njihova je svrha vlasnicima Diners kartice omogućiti što ugodnije putovanje odnosno čekanje u zračnim lukama. Svaki od njih razlikuje se u pogodnostima te mogu uključivati besplatan pristup internetu i televiziji, mogućnost konzumacije hrane i pića, dok su neki saloni opremljeni i posebnim prostorima za odmor kao i tuš kabinama. Za članove Diners Cluba ulaz u skoro sve salone je besplatan, pri čemu je dovoljno predočiti važeću Diners Club karticu, neovisno o njezinoj vrsti.

8.     Fotokopiranje dokumenata

 • Kako bi se izbjegle neugodnosti vezane za gubitak putovnice, novca i kreditnih kartica, preporučljivo je putovnicu fotokopirati i čuvati je u hotelskom sefu, a sa sobom nositi fotokopiju. U sefu je preporučljivo pohraniti i dio novca i kreditnih kartica.

 9.     Preporuke tijekom leta

 • Tijekom leta preporučljivo je nositi ugodnu, slojevitu odjeću, pri čemu je potrebno voditi računa i o klimatskim uvjetima na odredištu. Budući da na dugim letovima može biti hladnije, od kabinskog osoblja može se zatražiti prekrivač i jastuk. S vremena na vrijeme preporučljivo je prošetati kabinom zrakoplova i time potaknuti cirkulaciju. Vježbe koje putnicima preporučuje kompanija Boeing možete pronaćiovdje.

10.  Planiranje putovanja

 • Cijene zrakoplovnih karata često ovise o tome koliko se ranije kupe pa je preporučljivo putovanje planirati dovoljno unaprijed kako bi se iskoristile mogućnosti kupnje povoljnijih karata, first minute turističkih putovanja i sl